Hindistan’da seçim maratonu bitti: Sandık çıkış anketlerine göre Modi önde

Analistler, 900 milyon kayıtlı seçmene sahip ülkede geçmişteki sandık çıkış anketlerinin hatalı sonuçlar verebildiğini hatırlatıyor

Hindistan Başbakanı Narendra Modi / Fotoğraf: Reuters

Adam Withnall & Abby Young-Powell - The Independent

Hindistan’da 6 haftayı geride bırakan uzun soluklu seçim süreci sona erdi.

Dünyanın en büyük demokrasi sınavını veren ülkede sandık çıkış anketleri, Başbakan Narendra Modi’nin görevini ikinci dönem de koruyacağına işaret ediyor.

İstisnasız tüm taraflar için bu seçim, dini topluluklar arasındaki gerilim tırmanırken, ekonomiyi modernleştirmeye ve büyümeyi sürdürmeye çalışan Modi hükümetiyle lideri olduğu Hindistan Halk Partisi’nin (Bharatiya Janata Partisi-BJP) ilk 5 yılını değerlendiren bir referandum niteliği taşıyor.

19 Nisan’da başlayan seçimler 7 aşamada gerçekleşirken, oy sayım işlemlerinin 23 Mayıs’ta yapılacağı ve resmi sonuçların aynı gün içinde ilan edileceği belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülke genelini kapsayan 4 anket sonucuysa, Modi’nin Hindu milliyetçi partisi BJP’nin yönetimindeki Ulusal Demokratik İttifak’ın sandalye sayısının 341’den 280-315 arasındaki bir rakama düştüğünü ancak bununla birlikte zaferi garantileyeceğini gösteriyor.

2014 seçimlerinde 44 sandalyeyle tarihinin en kötü yenilgisini tatmış olan ana muhalefetteki Ulusal Kongre Partisi’ninse müttefiklerinin de yardımıyla 124-128 sandalye kazanması bekleniyor.

Diğer taraftan Hindistan’da sandık çıkış anketlerinin geçen yıllarda yanlış sonuçlar verdiğini hatırlatan analistler, 900 milyon gibi rekor sayıda kayıtlı seçmene sahip ülkede hata payı ayırmak gerektiği konusunda uyarıyor.

Çiftçiler arasındaki sefalet ve artan işsizlik seviyesi, kampanya sırasında Modi'ye baskı yapan en büyük etkenler olarak görülüyordu. Bununla birlikte maddi olanakları kısıtlı ülke, yüksek oranda köylü seçmen sayısına ve kalkınmada zayıf bir sicile sahip. 
 


Bihar eyaletindeki Fatuha semtinde The Independent’a konuşan 23 yaşındaki Mantu Kumar, geçen seçimde BJP’ye oy verdiğini ancak bu kez Kongre Partisi’ni desteklediğini söylüyor.

Başbakan Modi’nin 20 milyon kişiyi iş sahibi yapma vaadini yerine getirmediğini ifade eden Kumar, “2014’te Modi lehine esen bir rüzgar vardı. Ne var ki şimdi böyle bir şey yok. Modi’ye değişim getirmesi için oy verildi. İşlerin daha iyiye gideceğini düşünmüştük ancak öyle olmadı. İş dışarıdan görünmeye gelince kendisi iyi ama verdiği sözlere gelince hiçbirini tutmadı” diyor.

Eyaletin başkenti Patna’da kırsal kesimdey Modi’ye verilen destek daha güçlü. Bölge sakinleri, istihdam ve altyapı meselelerinin yanı sıra Modi’nin son 5 ayda üzerinde en çok durduğu ulusal güvenlik konusunu önemsiyor.

Market işleten 38 yaşındaki Sanjay Chandra, “Bu ülke, Modi yönetiminde daha da güçlendi. Dünya, Modi’nin liderliği sayesinde bizim ne kadar da güçlü bir ülke olduğumuzu öğrendi. Umarım insanlara daha çok şey sunar ama bu ülkede en önemli sorun terördür. Bununla sadece Narendra Modi başa çıkabilir” diye konuşuyor.

Öte yandan seçimin son aşaması Bihar’da epey hareketli geçerken, komşu Batı Bengal’deyse bazı olaylar yaşandı. Güvenlik güçleri eyaletin başkenti Kalküta’da BJP destekçileriyle Ulusal Kongre Partisi taraftarları arasında yaşanan çatışmayı ayırmak için cop kullandı. Polis, çatışmalar sırasında el yapımı ilkel bombaların da patladığını bildirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU