Hazine ve Maliye Bakanı Elvan: Serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak

"Uyguladığımız enflasyonda düşüşü önceliklendiren makro politika çerçevesi enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürecek"

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasının ardından yaşanan sert satış baskısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz verilmeyeceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elvan, yaptığı yazılı açıklamada "Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Bu kapsamda serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir" dedi.

Elvan makroekonomik istikrarın ön koşulları fiyat istikrarı ve finansal istikrarı olduğunu söyledi ve "Bu alanlarda istikrar olmaksızın; güçlü, kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmak mümkün değildir" dedi.

Elvan uygulamakta oldukları "enflasyonda düşüşü önceliklendiren" makro politika çerçevesinin , enasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar "kararlılıkla" sürdürüleceğini söyledi.

Elvan açıklamasında ayrıca "Maliye politikalarını, para politikasını tamamlayıcı yönde fiyatistikrarını desteklemek amacıyla uygulamaya devam edeceğiz... Reform paketimizde yeralan eylemler de, yapısal temellerimizi daha da güçlendirecek, olası şoklara karşı direncimizi artıracaktır" dedi.

5 ayda tekrar değişim

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, görevde kaldığı beş aydan kısa sürede 875 baz puan faiz artışına giden Naci Ağbal'ı TCMB başkanlığı görevinden alırken, yerine kendisi gibi yüksek faizi eleştiren Profesör Doktor Şahap Kavcıoğlu'yu atadı. Görevden alma beklentilerin üzerinde 200 baz puanlık faiz artışından sadece 2 gün sonra geldi.

Türk Lirası'ndaki değer kaybı

Dün gece illikit piyasada 8.48'e kadar yükselen dolar/TL bu sabah saat 08.40'ta 8.0500/8.0600 seviyesinde işlem gördü. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı dün illikit piyasada yüzde 16'yı aştıktan sonra bu sabah itibarıyla yüzde 11.5 seviyesinde. Dolar/TL karar öncesi Cuma günü son işlemlerde 7.2185 seviyesindeydi.

TL son 20 yılda tek günde çift haneli değer kaybını iki kez yaşadı. Biri 2018 Ağustos'ta yüzde 15.1 ile gerçekleşirken biri de bugün gerçekleşiyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU