SpaceX mühendisi, dark web'de "içeriden tüyo" sattığını itiraf etti

James Roland Jones, internette "MilyonerMike" takma adını kullanıyordu

6 Şubat 2018'de ABD'nin Florida eyaletindeki üsten fırlatılan SpaceX roketi (Reuters)

SpaceX'ten bir mühendis, dark web'de (karanlık ağ) kendi deyimiyle "içeriden tüyolar" sattığını kabul etti.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), James Roland Jones'u 2016-2017 arasında yasadışı online satış siteleri aracılığıyla hileli işlem yapmakla suçladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suçlamalarda Jones'un kendine ait menkul kıymetlere dair ticari işlemlerini, dark web'deki ticaret forumlarından aldığı içeriden tüyolarla yaptığı iddia edildi. Dark web, yalnızca bir uzman tarayıcısı üzerinden ulaşılabilen internetin gizli bölümüne verilen isim.

Bu, SEC'nin dark web'de menkul kıymet ihlali suçlamasından haciz işlemi yürüttüğü ilk dava.

SEC'nin Fort Worth Bölge Ofisi Direktörü David Peavler, "Bu dava, SEC'nin menkul kıymetler yasasını çiğneyenleri faaliyet gösterdikleri her yerde, hatta dark web'de bile takip edebildiğini ve edeceğini gösteriyor" dedi.

Bu faillerin suçlarının üzerine örtmeye çalıştığı anonimlik perdesini delmek için personel ve teknolojimizi devreye soktuk.

SEC'nin soruşturmada işbirliği yaptığı FBI, Jones'un dark web'de isim, adres, doğum tarihi ve sosyal güvenlik numarası da dahil kimlik bilgileri satın almak için "MilyonerMike" online takma adını kullandığını ortaya çıkardı.

Bu bilgiler, borsada işlem gören şirketlere ait içeriden edinilmiş bilgilerden yola çıkarak finansal işlemler yapmak amacıyla hesaplar açıp yönetmek için kullanılıyordu.

Perşembe günü Adalet Bakanlığı'nın yayımladığı bir açıklamada, "Nisan 2017'de FBI'ın gizli görevdeki bir çalışanı, Jones'a borsada işlem gören bir ABD şirketine dair içeriden tüyo olduğu öne sürülen bilgiler verdi" dendi.

18 Nisan 2017'den 4 Mayıs 2017'ye kadar Jones ve bir komplocu, içeriden tüyo olduğu iddia edilen bu bilgiler aracılığıyla çok sayıda menkul kıymet işlemi gerçekleştirdi.

SEC'nin suçlamasında, birkaç dark web kullanıcısının Jones'un "içeriden tüyolarını" satın almak için bitcoin kullandığı, sonra da bu bilgiler aracılığıyla alım satım yaptığı öne sürüldü.

Adalet Bakanlığı'na göre Jones, 5 yıla kadar federal hapis cezasıyla yargılanıyor. Öte yandan, karar duruşmasının tarihi henüz belli değil.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU