Haksız yere 5 yıl hapis yatmasına neden olan oto kiralama şirketine dava açtı

Alford'un avukatı, "Hiçbir tazminat yaşanan haksızlığı düzeltmeye yetmez" dedi

Alford, işlemediği bir suçtan ötürü bin 700 gün hapis yattı (Nick King / Lansing State Journal)

ABD'nin Michigan eyaletinde, bir firmanın suçsuzluğunu kanıtlayan belgeleri vaktinde mahkemeye vermemesi nedeniyle haksız yere 5 yıl hapis yatan kişi, şirkete dava açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Herbert Alford, 2011'de 23 yaşındaki Michael Adams'ı Lansing şehrindeki bir alışveriş merkezinde silahla vurarak öldürmekle suçlanmıştı. 2015'te uyuşturucuyla ilişkili bir başka suçta yer alan şüpheli bir kişinin "polisle anlaşma yapıp" Alford'la ilgili bilgi vermesi üzerine adam tutuklanmış, bir sonraki yıl da ikinci dereceden cinayet işlediği gerekçesiyle hapse atılmıştı.

2016'da görülen davada Alford'un avukatları, müvekkillerinin olayla ilişkisi olmadığını, kendisinin Lansing havalimanına gitmeye çalıştığını savunmuştu. Avukatlar bunu kanıtlamak için de Hertz araba kiralama şirketinden Alford'un cinayet yaşandığı sırada kendilerinden araç kiraladığına dair resmi belgeleri talep etmişti.

Ancak şirket bu talebe iki yıl sonra, 2018'de yanıt verdi. Firmanın sağladığı belgelerde Alford'un, 23 yaşındaki gencin öldürülmesinden dakikalar önce mağazalarından havalimanına gitmek amacıyla araç kiraladığına dair bir fiş yer alıyordu.

Alford'un avukatı Jamie White, müvekkilinin olay yerinde bulunmadığını, cinayetin araba kiralama şirketinin dükkanından yaklaşık 20 dakika uzakta yaşandığını söyledi.

Hakkındaki tüm suçlamalar Şubat 2020'de düşürülene kadar Alford yaklaşık 5 yıl haksız yere hapis yattı.

Firmadan bir sözcüyse "Bay Alford'un yaşadıklarını öğrenmekten derin üzüntü duyduklarını" belirtti.

Sözcü, şöyle devam etti:

2015'te talep edildiğinde 2011'deki araç kayıt belgelerini bulamamamıza rağmen uzun süre boyunca aramaya devam ettik. Yıllar içinde veri arama teknolojilerindeki ilerlemeyle kaydı 2018'de bulmayı başardık ve hızlıca ilgili mercilere ulaştırdık.

Avukatsa, Hertz firması talep edildiği dönemde gerekli belgeleri sağlamış olsaydı, müvekkillerinin yıllarını hapiste harcamak zorunda kalmamış olacağını belirterek firmaya dava açtıklarını söyledi.

Alford'un şimdiki durumu için "Şu anda bir sonraki adımında neler yapacağını çözmeye çalışıyor" diyen avukat, müvekkilinin "yakın zamanda dışarıdaki hayata alışıp işleri yoluna koyacağına inandığını" söyledi.

Davada Alford, en az 25 bin dolarlık tazminat talep ediyor. Öte yandan avukatıysa "hiçbir miktarın yaşanan haksızlığı düzeltemeyeceğini" belirtti.



Independent Türkçe, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU