Lübnan Müftüsü Deryan’dan siyasilere: ‘Halkı bitirdiniz… Lübnan ölüm ve yaşam arasında gidip geliyor’

Lübnan’ın çöküş halinde olduğunu dile getiren Müftü, devletin vatandaşlara karşı görevini yerine getirmediği bir ortamda yıkıcı bir kaosun olacağını kaydetti. Deryan ayrıca, sorumsuz görevlilerin küçük meseleler karşısında da mücadele edemediğine değindi

Lübnan Müftüsü Şeyh Abdullatif Deryan, Lübnan’ın ‘ölüm ve yaşam arasında gidip geldiğini’ ülkesinin ‘çöküş döneminde’ olduğunu belirterek, ‘vatanın kaderiyle oynanmaması ve ülkenin, zalimlerin zulmünden kurtarılması’ çağrısında bulundu.

İsra ve Miraç mesajında, sorumluluklarını önemsemeyen yetkililere seslen Deryan, “Acı çeken insanların niçin size olan güvenleri yitiyor, niçin insanlar umutsuzluklar yüzünden uzak ve yakındaki yurtdışına başvuruyor?” gibi sorular yöneltti.

Deryan açıklamasında, “Biz biliyoruz, dünya despot hükümetleri biliyor. Ama bütün dünya yok olan hükümetleri bilmiyor. Kulaklarınız sağır, sokaktaki gençlerin çaresiz ve öfke çığlıklarını duymuyorsunuz. Bu yüzden bu denli yüksek sesli ağlama sizi tetiklemedi. Çözüm sunmuyorsunuz, memnun da değilsiniz. Aksine çözümü zorla engelliyor, öfkeyi sokaktan uzaklaştırmak adına ordu ve güvenlik güçlerini görevlendiriyorsunuz” şeklinde konuştu.

Açıklamasında biriken sorumlulukları ele alacak ve sorumlu davranabilecek bir hükümet kurulmasına izin verilmesi gerektiğini belirten Deryan, mevcut durumun kimse tarafından kabul edilmediğini ifade etti. Müftü açıklamasında, Lübnanlıların evinde kalmayarak sokakta olmaya devam edeceğine de vurgu yaptı.

Lübnan’ın çöküş halinde olduğunu dile getiren Müftü, devletin vatandaşlara karşı görevini yerine getirmediği bir ortamda yıkıcı bir kaosun olacağını kaydetti. Deryan ayrıca, sorumsuz görevlilerin küçük meseleler karşısında da mücadele edemediğine değindi.

Anayasanın bir ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Deryan, Lübnan’ın ölüm ve yaşam arasında gidip geldiğini ve ölüme yaşamdan daha yakın olduğunu söyledi.

Lübnan Müftüsü yaşananların Lübnan halkı için bir trajedi olduğunu, ancak asıl trajedinin ise yetkili kişilerin bu konuda kayıtsız kalması olduğunu söyledi. Açıklamasında siyasilere yüklenen Deryan, “Lübnan ve halkını bitirdiniz. Lübnanlıların haysiyetini anlaşmazlıklarınız ve bölünmelerinizle boşa harcadınız. Onlar, eylemleriniz ve yaptıklarınız karşısında masumdur” dedi.

Duruşlarının net olduğunu, tereddüt etmeksizin Lübnanlıların, ülkeyi egemen sınıfın vaat ettiği dehşetten kurtarma taleplerinden yana olduğunu söyleyen Müftü, Lübnan’ın (Hristiyan-Müslüman) istikrarlı şekilde bir arada yaşama vurgusuyla normal hayata dönmek istediğini bildirdi. Deryan, Lübnan’ın her alanda Arap kimliğiyle olduğunu vurgulayarak, egemen, özgür ve bağımsız bir Lübnan’dan yana olduklarını kaydetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU