Erdoğan ve Putin, Akkuyu Nükleer Santrali'nin temel atma törenine canlı bağlantıyla katıldı

Törende konuşan Erdoğan, Türkiye'ye böyle bir eseri kazandırmanın haklı gururunu birlikte yaşadıklarını ifade etti. Putin ise, söz konusu projenin iki ülke arasındaki dostluğu pekiştireceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Akkuyu Nükleer Güç Santralı üçüncü ünitesi temel atma töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in videokonferans yoluyla katılımıyla gerçekleşiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte Akkuyu Nükleer Güç Santralı üçüncü ünitesi temel atma törenine canlı bağlantıyla katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye böyle bir eseri kazandırmanın haklı gururunu birlikte yaşadıklarını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, enerji alanında Türkiye'nin geleceğini garantiye almayı hedefledikkerini vurgulayarak şunları kaydetti:

Koronavirüs salgının yıkıcı etkilerine rağmen ekonomimiz büyümeye devam ediyor. Bu sene büyümemizin daha yüksek olacağına inanıyoruz. Enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır diyerek çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Nükleer santral birçok yan sektöre katkı yapacaktır. 16 bin, üretim döneminde ise 4 bin kişilik istihdam sağlayacak. Öğrencilerimizden 186'sı zorunlu eğitimlerini tamamladı ve ülkesine döndü. Nükleer Güç Santralimizin tüm süreçlerinde bu öğrencilerimiz görev alacak. Milli enerji seferberliğimiz yeni neferler kazanacak. 4 reaktörden oluşacak bu santralde gece gündür çalışacağız. Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız. 

"Akkuyu'da istihdam edilecek mühendisler Rusya'da eğitim görüyor"

Törende konuşma yapan Putin ise, söz konusu projenin iki ülke arasındaki dostluğu pekiştireceğini söyledi.

Putin şunları kaydetti:

Akkuyu'da toplam 4 ünite kurulacak. 2018'de 1. ünitenin temel atma törenine katılmıştık. Rus ve Türk uzmanların sarf ettikleri eş güdümlü çalışma sayesinde santralın yapımı belirlenen program çerçevesinde devam ediyor. Kovid bizim çalışmalarımızı engelleyemedi. Türkiye'de bir ilk olan Akkuyu NGS 2023 yılında devreye girecek. Projenin gerçekleştirilmesi Türkiye'nin enerji güvenliğine ciddi katkılar sunacak, Türkiye ekonomisini güçlendirecek. Türkiye'de yepyeni bir endüstri kuruyoruz. Bu, ülkenin bilim ve sanayi potansiyelini de güçlendirecek. Sahada çalışan personelin büyük çoğunluğu Türkiye vatandaşı. İlerde Akkuyu'da istihdam edilecek mühendisler Rusya'da eğitim görüyor. Rosattom modern yenilikçi çözümler uyguluyor. En sıkı güvenlik tedbirlerine uymaktayız. Projede siparişlerin büyük bir bölümü Türk şirketler tarafından karşılanıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU