Amin Maalouf: Geleceği doğru yönlendirmek için hala zamanımız ve şansımız var

Maalouf, insanların birlikte yaşamalarının çok önemli olduğunu ifade ederek, “Bunu öğrenirsek her şey daha güzel olabilir” dedi

Fotoğraf: Reuters

Yazar Amin Maalouf, geçmişten gelip bugünü anlamak, geleceğe de daha güzel bir perspektif sunmak gerektiğini belirterek, “İnsanların birlikte yaşamaları çok önemlidir, eğer bunu öğrenirsek her şey daha güzel olabilir. Geleceği doğru yönlendirmek için hala zamanımız ve şansımız var” dedi.

Maalouf, D&R Home'un düzenlediği çevrim içi bir etkinliğe konuk oldu.

"Empedokles'in Dostları"nı, kitabın yazılış sürecini, neden bu kez geleceğe yöneldiğini ve dünyadaki sorunlara ilişkin görüşlerini anlatan Maalouf, okuyucularıyla bir araya gelmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maalouf, "Yıllardır dünyanın geleceğinden endişeliyim. Bu kitabı da bir ilham olması için yazdım. Ana karakter yalnız kaldığı adada, dünyanın sonu olduğunu düşünüyor ama tabii ki bir umut var. Kitapta o umudun neler olabileceğini anlatıyorum" ifadelerini kullandı.

"Geçmiş bizim için bir rehber"

Geçmiş, bugün ve gelecek arasında bir bağlantı olduğuna dikkati çeken Maalouf, şunları kaydetti:

Geçmiş ile gelecek arasındaki bağlantı bizim nereye gittiğimizi anlamamızı sağlar. Geçmiş bizim için bir rehberdir, geçmişi anlarsan geleceği de anlarsın. Uzun süre geleceğimizi düşündüm. Bugünü anlamak için geçmişi anlamaya çalıştım, şimdi de geleceğin bize neler söyleyeceğini düşünüyorum. Bunları yazmaya çalışıyorum. Şimdiki zaman aslında geleceği anlatır.

 Kitabındaki iki ana karakterin bir adada yalnız yaşadıklarını belirten Amin Maalouf, karakterin yaşadıklarının ve hissettiklerinin kendi hayatıyla da bir bağlantısı olduğunu ifade etti.

"Bilgi edinmenin çok yönü olsa da kendimizi geliştirmekte çok zorluk çekiyoruz"

Maalouf, roman yazarını birçok karakteri canlandıran bir aktöre benzettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Karakterlerimi yazarken birçok rol oynuyor gibi düşünüyorum kendimi. Eğer karakterinin mantığını anlamazsan onu tarif edemezsin, onun gibi düşünemezsin. Onun için karakterin iç dünyasına girip onun gibi düşünmen gerekiyor. Empedokles'in dostları da dünyayı kurtarmak isteyenler. O çağda insanlar sınıflandırılmıyordu. Teknoloji ve bilim gelişmesine paralel olarak insanlık gelişmedi. Bilgi edinmenin çok yönü olsa da kendimizi geliştirmekte çok zorluk çekiyoruz. Bu kitabı Kovid-19 salgınından önce yazdım ama kitap çıkınca konuların bugün için çok uygun olduğunu gördüm. İnsanlar uzun ve sağlıklı yaşamak istiyorlar ve hiçbir olumsuzluk yaşamak istemiyorlar. Hepimizin, çocuklarımız ve torunlarımızın hayatının kendi hayatımızdan daha güzel olması için beklentilerimiz var. Bilim ve teknolojinin gelişmesi insanlık için ne kadar yararlı olsa da bu gelişmelerle beraber birtakım sorunlar da geliyor. Geçmişten gelip bugünü anlamak, geleceğe de daha güzel bir perspektif sunmak gerekiyor. İnsanların birlikte yaşamaları çok önemlidir, eğer bunu öğrenirsek her şey daha güzel olabilir. Geleceği doğru yönlendirmek için hala zamanımız ve şansımız var.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU