Emir Taha, NME'ye konuştu: Türkiye’yi küresel müzik haritasına dahil etmek istiyorum

Birleşik Krallık'ta yaşayan müzisyen, "Rosalia'nın flamenko için yaptığını Türk müziği için yapmak istiyorum" dedi

Emir Taha, YouTube'da sevdiği parçaların cover'larıyla dikkat çekmişti (NME)

Önemli müzik yayınlarından biri olan ve yaptıklarıyla dikkat çeken farklı müzisyenleri tanıtmasıyla bilinen NME'ye konuşan Emir Taha, Türkiye'nin küresel müzik haritasına dahil olmasını istediğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Emir Taha, kısa süre önce BEGE mahlasını kullanan sosyal medya ünlüsü Berkcan Güven ile hazırladıği 'B.S.G' isimli şarkıyla önemli bir izlenme ve dinlenme başarısı elde etmişti. Ancak görünüşe göre farklı kültürleri birbiriyle harmanlayarak farklı çalışmalar ortaya koyan sanatçının dünyanın geri kalanında da önemli bir dinleyici kitlesine ulaşması çok uzun sürmeyecek.

Ünlü müzik yayının belirttiğine göre 8 yaşında gitar çalmayı öğrenmeye ve müzik derslerine katılmaya başlayan Emir Taha, Sting, Deep Purple, Dire Straits ve Barış Manço gibi müzisyenlerden esinleniyor. 

Bu ay yayımlanacak ikinci EP'si (ortalama bir albümden daha kısa, genellikle 4-5 şarkı içeren kayıtlar) öncesinde müzisyen verdiği yeni röportajda Türkiye'yi küresel müzik haritasına dahil etmek istediğinden bahsetti. 

Emir Taha, YouTube'a sevdiği şarkıların cover'larını koyduğu sırada Kenan Doğulu'nun kendisini arayarak "birlikte albüm yapalım" demesinin kendisi açısından dönüm noktası olduğunu ve o andan sonra profesyonel olarak müzik yapmayı düşünmeye başladığını belirtiyor. 

 

 
Müzisyen ayrıca ürettiği müziğe dair şu ifadeleri kullanıyor:

O her şeyin bir araya geldiği bir derleme. Yalnızca Türk müziğinden etkilenmedim, yaptığım müzik, Los Angeles'ta yaşadığım iki yıldan ve sonrasında Londra'ya taşınmamdan da etkiler taşıyor. Türk müziği açısından her zaman örnek aldığım sanatçılardan biri Barış Manço'ydu. O gerçekten yaratıcıydı ve o dönem yaşayan diğer tüm sanatçılardan ayrılıyordu.

Müziğime Türkçe öğeleri zorla yerleştirmemeye çalışıyorum, sadece geldiği gibi buyur ediyorum. Otantik ve organik kalmasını sağlamak için verdiği hissiyatla hareket ediyorum.

Emir Taha ifadelerine şunları ekliyor:

Türk dünyasında belki zayıf sayılabilecek parçalar alıyorum. Rosalia'nın flamenko müziğine yaptığı gibi insanların bunlara farklı bir açıdan bakmasını sağlamak için, tüm bunları yeni bir biçimde birbirine dolayarak Batı dünyasına aksettirmeyi istiyorum.

Tamamen İspanyol müziği yaparken bile Rosalia bu müziği ödün vermeden küresel haritaya dahil etti. Bu benim de içinden çıktığım Doğu dünyası için hep yapmak istediğim bir şey. Küresel müzik haritasında olmayı hak ediyoruz, çünkü çok eskilere dayanan çok zengin bir kültür.

 

Independent Türkçe, NME

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU