İnsanın bilinen en eski atalarının yüzü yeniden canlandırıldı

Bilinen en eski insan atası, 3,2 milyon yaşındaki Lucy, ismini dünyaca ünlü müzik grubunun şarkısından alıyor

Bilim insanları, insanın bilinen en eski atalarından Lucy'nin ve Taung çocuğunun milyonlarca yıl önce Afrika'da yaşadıkları sırada nasıl göründüklerini yeniden canlandırdı.

Araştırmacılar, Lucy ismi verilen en eski ve en eksiksiz insan atasının ve milyonlarca yıl önce henüz çocukken Güney Afrika'da ölen Taung çocuğunun yüzlerini yeniden canlandırmak için pigmentli silikon kalıplardan modeller üretti.

Öte yandan, cilt pigmentasyonu ve yüzdeki tüyleri özenle ve manuel oluşturuldu. Lucy'nin yüzü bonobolarla benzer cilt tonuyla canlandırıldı. Taung çocuğunun özellikleri ise Güney Afrika'ya özgü modern insanlara daha çok benzetildi.
 

dZkYHFL4dHzggmgi4tJUyV-1200-80.jpg
Lucy (solda) ve Taung çocuğunun (sağda) yeni yüz canlandırmaları (R.Campbell)


26 Şubat'ta Frontiers in Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan çalışmada, verilere ve kabul gören teorilere dayanan, şimdiye kadar üretilmiş örneklerin en gerçekçisinin yapılması hedeflendi.

Araştırmacılar, insan atalarını görselleştirmeye yönelik önceki girişimlerin, birbiriyle çelişen ve genellikle "ırkçı ve kadın düşmanı fikirlere" dayandığını, kendi çalışmalarında bu fikirlerden uzak durduklarını ifade etti.
 

Ekran görüntüsü 2021-03-04 121640.png
Lucy'nin yüzdeki kıllar ve pigmentler olmadan yapılan canlandırması (R. Campbell)


Çalışmanın yazarlarından ve Howard Üniversitesi'nden Dr. Rui Diogo, "Lucy'yi tasvir eden birçok çalışma, onu geniş savanada ‘kocası' ve bir ya da iki çocuğuyla yalnız gösterir. Ancak mevcut deneysel veriler bize bu çekirdek aile kavramının aslında insanlık tarihinde çok daha yeni olduğunu söylüyor" diye konuştu:

Bu tür önyargılar ve klişeler birbiriyle ilintili. Kozmik amacımız ve gelişimimize dair uzun süre önce inşa edilen anlatılarla derinden bağlantılı. Bu anlatılar da ırkçı ve kadın düşmanı fikirlerle kabile kavramlarına dayanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lucy, 1974'te bugünkü Etiyopya'da bulunan ve yaklaşık 3,2 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen Australopithecus afarensis türünden yetişkin bir dişiydi. Bilim insanlarının ünlü müzik grubu The Beatles'ın "Lucy in the Sky with Diamonds" şarkısından esinlenerek isimlendirdiği Lucy'nin kalıntıları, Etiyopya Ulusal Müzesi'nde tutuluyor.

Taung çocuğunun kalıntıları ise 1924'te keşfedilmişti. Henüz üç yaşındayken ölen bu primat da Australopithecus africanus türünün üyesiydi ve şu anda Güney Afrika diye bilinen topraklarda yaklaşık 2,5 milyon yıl önce yaşamıştı.

 

Independent Türkçe, Livescience, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU