Erkan Baş’tan AK Parti’ye grev tepkisi: İşçiler çöpleri 10 yıl toplamasa etraf sizin çürük zihniyetinizden daha pis kokamaz

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, CHP’li belediyelerdeki grev üzerinden siyaset yaptığını söylediği AK Parti’nin en işçi düşmanı iktidar olduğunu öne sürerek, “Kimse sizin rekorunuzu kıramaz” dedi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) haftalık basın toplantısı düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Meclis A Haber stüdyosu olmayacak”

AK Parti hükümetinin muhalefetin sesini kısabilmek için elinden geleni yaptığının savunan ve “Normal şartlar altında bu TBMM TV yönetmeliğine göre bu basın açıklamalarının TBMM TV yayın akışı uygun olduğunda canlı yayınlanması gerektiğini ve 2 yıldır tek bir kez bile canlı verilmediğini de ekleyeyim” diyen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, AK Parti’li milletvekillerinin, muhalefet vekillerinin konuşmasını engellemek için sadece şubat ayı içerisinde tam 68 defa açıklama yaptığını belirtirken, “Burası A Haber stüdyosu olmayacak” dedi.

Baş, “Bizi Meclis TV’de sansürleseniz işçilerin çektiği videolarda duyacaksınız, kadın eylemlerinde sokakta duyacaksınız, gençlerin gür sesli isyanında duyacaksınız. Biz onların sesiyiz. Bu sesi kısamayacaksınız” dedi.

“İşçilik gurur verici bir şeydir”

Hakları için mücadele eden işçileri gündeme getiren TİP Genel Başkanı, “En çok duymak istemedikleri ile başlayalım genelde yaptığımız gibi, bir kez daha işçilerin emekçilerin gündemleriyle sözüme başlamak istiyorum” dedi.

“İşçilik gurur verici bir şeydir” diyen Erkan Baş, şunları söyledi:

“Başkasının emeğini ve hakkını sömürmeden, çoluğuyla çocuğuyla onurlu bir yaşam sürmek anlamına gelir. İşçi olmak demek, bir toplumdaki tüm değerleri üreten olmak demektir. İşçi sınıfı, kolektif bir çalışmayla toplumun yaşaması için gereken her şeyi üretir. Onların ürettikleri üzerinden büyük servetler elde eden küçük bir azınlık ise işçilerin asla elde edemeyecekleri sefil ve şaşalı bir hayat sürer. Siyaset de burada başlar. Evet esas siyaset, patronların ve işçilerin bir sınıf olarak davranmasıdır. Bir partinin, elbette bir insanın da solcu ya da sağcı olduğunu anlamak için, toplumun ezici çoğunluğunu oluşturan emekçilerin hakları ve özgürlükleri konusundaki tavrına bakmanız yeterlidir. Devamını söylemeden önce bir kere daha altını çizmek istiyorum, biz işçi kardeşlerimizin bırakalım 3 bini 4 bini, hakkını alamadıkları bir damla ter için dahi verdikleri tüm hak mücadelelerinde yanlarındayız. Koşulsuz-şartsız, amasız-fakatsız emeği ve alın teri için direnen tüm işçilerin mücadelesini büyütmek ve halkımıza duyurmak için sorumluluk hissediyoruz”

“Grev temel bir haktır”

Grev yapan belediye işçilerinin yol, yemek, sosyal hak ve ikramiyeler dahil edildiğinde dahi yoksulluk sınırının neredeyse yarısı ücretlerle çalıştıklarını söyleyen Erkan Baş, “Oysa bu en temel talebin karşısında AKP’lilere yakışır şekilde grevi amacından saptıran, işçileri-emekçileri şımarıklıkla suçlayan bir anlayış peydah oldu, psikolojik ve gerektiğinde fiziksel olarak grev kırıcılığına kalkışıldı. Bir kez daha altını çiziyoruz, adaletsizliğin olduğu yerde grev yapmak temel bir haktır ve aksi kesinlikle düşünülemez” dedi.

“İşçileri hedef alan karşısında bizi bulur”

Erkan Baş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eğer sahildeki yalısının bahçesinde spor yaparken “Sakin ol şampiyon, evimdeyim” tweeti atanlardan veya beşli çete ile halkın birikimlerini arasında bölüşen Saraylılardan değilseniz Türkiye’nin her bir karış toprağında her işçinin çıkacağı grev nihayetinde sizin lehinizedir, sizin haklarınız ve çıkarlarınız için yapılmaktadır”

Ülkedeki grevlerin AK Parti iktidarı tarafından yasaklandığını söyleyen Baş, “AKP iktidarı grevleri resmen yasaklarken, işçileri fiilen grevden döndürmeye çalışmak, onları şiddetle, provokasyonla yıldırmaya çalışmak AKP zihniyetinin ürünüdür. Sosyal medyada ve sokakta, işçilere karşı organize bir saldırı düzenleyen tüm kişi ve kurumları uyarıyoruz. İşçileri hedef alan karşısında bizi bulur” diye konuştu.

“AKP tarihin en işçi düşmanı iktidarıdır”

AK Parti iktidarının Türkiye tarihinin en işçi düşmanı iktidar olduğunu söyleyen Erkan Baş, “Kimse sizin rekorunuzu kıramaz” dedi.

Baş şunları kaydetti:

“Bu grevler CHP’nin elindeki belediyelerde oldu ve çöpler birkaç gün toplanmadı diye başta Saraydaki olmak üzere tüm AKP’liler sıraya girdiler, konuyu eski Türkiye ile benzeştirmeye çalıştılar. Buradan AKP’ye sesleniyorum: Türkiye tarihinin en işçi düşmanı, en emekçi düşmanı iktidarı sizsiniz. Korkacak bir şey yok, Kimse sizin rekorunuzu kıramaz. Ayrıca içinizi ferah tutun, bırakın 3 günü, işçiler çöpleri 10 yıl toplamasa etraf sizin gerici, çürük zihniyetinizden daha pis kokamaz”

İnsan hakları eylem planı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamaları değerlendiren Baş, “Biliyorsunuz dün AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, herkesin dikkatle beklediği açıklamalarda bulundu. Biz, bir gün sonra okula evladımızı gönderecek miyiz, göndermeyecek miyiz, dükkanımızı açabilecek miyiz diye beklerken dakikalar boyunca propaganda yaptı. İnsanların endişelerinden, kaygılarından, yaşam dertlerinden istifade etmeye çalışmak ancak böyle özetlenebilirdi. Dün gece bir kez daha tanık olduk. Yine, bir gün sonrasını ilgilendiren çok yaşamsal kararlar gece yarısı duyuruldu” ifadelerini kullandı.

Erkan Baş, Erdoğan’ın ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ açıklayacaklarını duyurmasına ilişkin şunları söyledi:

“İnsan Hakları konusunda eylem planı açıklayacakmış.  Sevgili yurttaşlar Türkiye nüfusa oranla cezaevindeki tutuklu ve hükümlü sayısında dünyanın ilk sıralarında. 12 yaşın üzerinde her 1000 kişiden 4’ü cezaevinde. Uzun tutukluluk süreleri konusunda rekor kırmaya devam ediyoruz. Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere, siyasi tutuklularla ilgili sorunlar devam ediyor ve ne Anayasa Mahkemesi ne de AİHM kararları uygulanıyor. Kadın cinayetleri hız kesmeden devam ediyor. Kadın ile erkeği eşit görmediğini açıkça ilan eden bir iktidarla karşı karşıyayız. En yetkili ağızlardan, LGBTİ+’larla ilgili, insan haklarına açık saldırı anlamına gelen ayrımcılık ve resmi makamlardan yine ayrımcı uygulamalar devam ediyor. Ev hapsi, elektronik kelepçe gibi zorbaca uygulamalar yaygınlaşıyor. Geçen hafta söylemiştim. Daha geçen hafta, 4 genç bizzat polisler tarafından evlerinin önünden kaçırıldı. Şiddete maruz kaldılar, ölümle tehdit edildiler. Gözaltında ve cezaevinde insanlık dışı uygulamalar, çıplak arama da dahil olmak üzere çeşitli kötü muamele ve işkence iddiaları sürekli dile getiriliyor. İşte AKP iktidarının insan hakları eylemleri bunlardır”

“İnsan hakları kavramı, sizin AB ile flörtünüze meze olacak bir kavram değildir”

Hayatını kaybeden emekli Sayıştay Hakimi Perihan Pulat’ın ölümüne de değinen Baş, “Bundan üç yıl önce İnsan Hakları anıtının önünde polisin saldırısına uğradı. 75 yaşındaydı. Maalesef o saldırının ardından bir türlü tam olarak iyileşemedi ve dün Perihan Abla’mızı kaybettik. Ankara’daki her hak arama mücadelesinin destekçisi Perihan Abla’mızın eksikliğini mutlaka hissedeceğiz, anısı önünde saygıyla eğiliyorum. AKP’nin insan hakları eylemi, insan haklarını savunan bir emekli hakime insan hakları anıtı önünde saldırmaktır. İnsan hakları kavramı, sizin AB ile flörtünüze meze olacak bir kavram değildir. Bugün dostlar alışverişte görsün diye açıklayacağınız hiçbir plan bu ülkeyi ileri götürmeyecek. Türkiye sizin iktidarınızdan ve zihniyetinizden kurtulduğu gün insan haklarında ileri bir hamle yapacak” diye konuştu.

“8 Mart’ta meydanlardayız”

Basın toplantısında AKP’nin Meclis’e sunduğu yeni torba yasa teklifine ilişkin konuşan TİP Genel Başkanı, “Her torba yasa mutlaka halk düşmanı birtakım maddeleri araya sıkıştırdıklarını bildiğimiz için özel bir dikkatle incelenmelidir” dedi.

Konuşmasının son bölümünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün yaklaştığını hatırlatan Baş, kadınların Türkiye’de koronavirüs salgınının yanında bir de kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek zorunda kaldıklarını söylerken, “Kadın emeğinin ve kadın eşitlik özgürlük mücadelesinin ne denli önemli olduğunu hepimiz pandemi ile birlikte bir kez daha görmüş olduk” ifadelerini kullandı.

Türkiye İşçi Partili kadınların 8 Mart nedeniyle hazırladıkları metni okuyan Erkan Baş, 8 Mart’ta TİP olarak meydanlarda olacaklarını söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU