Keymen İlaç'tan "1 milyon doz aşı" açıklaması: Yaptığımız giderlere karşılık ücretsiz olarak gönderildi

Kılıçdaroğlu, Çin’den ücretsiz gelen 1 milyon doz Kovid-19 aşısının aracı firma tarafından Sağlık Bakanlığı’na fatura edildiğini öne sürmüştü

Sinovac aşısının Türkiye’deki yasal temsilcisi Keymen İlaç, "1 milyon doz ücretsiz aşının Sağlık Bakanlığı'na 12 milyon doalra fatura edildiği" iddiası hakkında açıklama yaptı / Kolaj: Independent Türkçe

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında dile getirdiği Sinovac’tan ücretsiz gelen 1 milyon doz aşının aracı firma tarafından Sağlık Bakanlığı’na 12 milyon dolara fatura edildiği iddiası hakkında açıklama yapan Keymen İlaç, “DMO’dan ödeme alınmadığı için firmamızca yapılan bunca ödemelerin bir kısmının karşılanabilmesi için 1 milyon doz aşı Sinovac firmasının talebiyle, bedelsiz olarak şirketimize gönderilmiştir. Bu aşının karşılığı, bahsedilen bu giderler için kullanılmıştır. Hibe edilmesi söz konu değildir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Son Günlerde Hakkımızda Yapılan Asılsız ve Haksız İddialara Yönelik Kamuoyu Açıklaması” başlığı ile yapılan yazılı açıklamada, Keymen İlaç'ın 2013 yılından beri Sinovac firmasının Türkiye'deki tek yetkili yasal distribütörü olduğuna işaret edilerek, Sinovac firmasının, tüm dünyaya uyguladığı, sözleşmenin imzalanması ile birlikte yüzde 50 peşin ödeme şartından, Türkiye'nin mevzuatlarına uymadığı için "risklerin bir kısmını Keymen İlaç'ın karşılaması" ile vazgeçildiği belirtildi.

“Sinovac ve Keymen İlaç arasında ticari mahsuplaşma”

Açıklamada "Devlet Malzeme Ofisinden peşin ödeme ya da avans alınmadığı için firmamızca yapılan bunca ödemelerin bir kısmının karşılanabilmesi için 1 milyon doz aşı Sinovac firmasının talebiyle, bedelsiz olarak şirketimize gönderilmiştir. Bu aşının karşılığı, bahsedilen tüm bu giderler için kullanılmıştır" denilerek "Özetle bu süreç üretici firma ile tam ve tek yetkili distribütör arasındaki bir ticari mahsuplaşma işlemidir. Sinovac firması ile yapılan sözleşme kapsamında 1 milyon doz aşının hibe edilmesi söz konusu olmayıp, alınan bütçenin her kuruşunun karşılığı vardır" denildi.

Keymen İlaç açıklamasında giderlerini şu şekilde açıkladı:

 "Tüm dünyada enjektör ve vial sıkıntısı yaşanmaktayken dolum için gerekli tüm malzemenin temini ve yatırımlar, Keymen İlaç tarafından zamanında yapılmış, maliyeti firmamızca karşılanmıştır. Sözleşme gereği Devlet Malzeme Ofisi'ne verilmesi gereken teminat mektupları, lojistik işlemler, dolum tesislerinin işlemleri için gerekli tüm nakit akışı, şirketimiz tarafımızdan karşılanmıştır. Bu yatırımlar ciddi yatırımlar olup Devlet Malzeme Ofisinden sözleşmeye istinaden tek kuruş avans veya peşin ödeme alınmadığı gibi, kamu bankalarından da tek kuruş kredi kullanılmamıştır"

Açıklamada Keymen İlaç'ın faz 3 aşı çalışmasının Türkiye'de yapılması için yasal izin ve etik kurul başvurularını yaparak "milyonlarca dolara mal olan ve bu maliyetin tamamına yakını Keymen İlaç tarafından hiçbir ticari beklenti olmaksızın ve tüm riskler göze alınarak karşılanan bir çalışmanın altına girmiştir" denildi.

"Fiyatın "ticari sır" olması Sinovac'ın tercihi"

Firmadan yapılan yazılı açıklamada aşı tedariğinde Türkiye'nin en uygun fiyatla aşıya ulaşabilmiş olmasına da işaret edilerek aşı fiyatının "ticari sır" olarak kalmasının Sinovac'ın tercihi olduğu kaydedildi.

Açıklamada "firmanın  maruz bırakıldığı hakaret ve ithamlara yönelik olarak gerekli hukuki sürecin de başlatıldığı" duyuruldu.

fatura.jpg
CHP, 1 milyon doz aşının gümrük belgesini kamuoyu ile paylaşmıuştı / Fotoğraf: Twitter @muratemirchp

 

Kılıçdaroğlu ne demişti?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Şubat tarihinde yaptığı partisinin grup toplantısında söz konusu iddiayı gündeme getirerek gümrük belgesini göstermişti.

Kılıçdaroğlu, "9 Şubat 2021 tarihine kadar 10 milyon 162 bin 123 doz aşı Türkiye'ye getirildi. Bunlar için Devlet Malzeme Ofisi Keymen'e 121 milyon 945 bin 476 dolar para ödedi. Buradaki soru ne diyeceksiniz? Soru şu: 31.12.2020 tarihinde Esenboğa Gümrük Gümrüğünden geçiyor aşılar. Gümrük Müdürlüğünden geçen doz aşı miktarı 1 milyon 342 bin 298. 1 milyon 342 bin 298 doz aşı gümrükten Keymen tarafından çekiliyor ve Devlet Malzeme Ofisine faturalanıyor. Buradaki önemli nokta şu: Gümrükteki beyana göre değerli arkadaşlarım, gümrükteki beyana göre 1 milyon doz aşı için ücret alınmıyor. 1 milyon doz aşı ücretsiz. Gayet açık, gayet net yazıyor. 1 milyon doz aşı ücretsiz. Yani 12 milyon doz aşı, 12 milyon dolarlık aşı ücretsiz verirmiş.  Şimdi ben Sayın Bakana ve Erdoğan'a soruyorum: Ücretsiz olarak ithal edilen 1 milyon doz aşı, Devlet Malzeme Ofisine, her dozu 12 dolardan fatura edildi mi, edilmedi mi? Bir daha sorayım, belki anlayamayabilirler. İthal edilen 1 milyon doz aşı, ücretsiz olduğu beyannamesinde var; bu firma Devlet Malzeme Ofisine 1 milyon doz aşıyı, her bir dozu 12 dolardan fatura etti mi, etmedi mi? Yani 12 milyon doları aldı mı, almadı mı? Bu sorunun cevabını bekliyorum” demişti.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU