Negatif faiz de yetmedi: Alman bankaları müşterilerinin paralarını çekmesi için yollar öneriyor

Almanya'daki bankalar, müşterilerini tasarruftan yatırıma yönlendirmek için çeşitli yollar deniyor

Avrupa Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı mevduat faizi yüzde eksi 0,5 (AFP)

Almanya'nın en büyük bankaları para yatıran kişilerden ücret istemeye başladı. Müşterilerini paralarını geri alma ve Avrupa'daki başka bankalara gönderme yönünde de teşvik eden firmalar, buna yardımcı olmak için bazı platformlar bile kurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa'da faiz oranları yıllardır negatif. Bu politika 2014'te ilk kez uygulanmaya başladığı zaman Avrupa'daki bankalar tepki görme korkusuyla müşterilere bunu yansıtmamaya çalışmıştı.

Bazı kuruluşlar şikayette bulunma ihtimali daha düşük kurumsal mevduat sahiplerine bu ücreti yansıtırken bazı kuruluşlar daha yüksek ücretler uygulayarak faizin getirdiği maliyeti başka kalemlere aktarmaya çalışmıştı.

Ancak Wall Street Journal'ın haberine göre pandemiyle koşulların değişmesi bankaların bu durumu gözden geçirmesine neden oldu. Zira evde kalan kişiler yüzünden tasarruf oranları fırladı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) devasa yardım paketleri bankaları fazla mevduata boğdu.

Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank ve Commerzbank, buna önlem olarak geçen yıldan bu yana 100 bin euro (yaklaşık 875 bin TL) ve daha fazla miktarda parayı bankalarında tutmak isteyen müşterilerinden yıllık yüzde 0,5 oranında ödeme yapmasını istemeye başladı.

 

 

Örneğin ülkede bir şirkette yöneticilik yapan Alex Bierhaus, geçen yıl Commerzbank'e bağlı bankasının 100 bin euro ve üstündeki üstündeki paralar için yüzde 0,5 negatif faiz uygulamaya başlayacağını öğrendi. Bunu ödemek istemeyen Bierhaus, parasını 60 bin euroya (yaklaşık 525 bin TL) bölerek internet üzerinden faaliyet gösteren finans kuruluşu Raisin aracılığıyla İtalya'daki ve İsveç'teki iki bankaya yatırdı.

Bankaların adını bile hatırlamayan 34 yaşındaki adam "Paramın karşılığında hiçbir şey kazanmamam sorun değil. Fakat ücret ödememin istenmesi çok fazla" dedi.

Commerzbank'in sözcüsü ise şöyle konuştu:

Öncelikli hedefimiz bu tür bir ücret istemek değil, tavsiyelerde bulunmak ve fonları diğer yatırım türlerine yönlendirmek.

Zira bu yolda adım atan Deutsche Bank, Raisin'in rakibi Deposit Solutions'dan hisse aldı. Şirket bu hizmeti kullanarak müşterilerine Fransa, İtalya ve Avusturya'daki 5 farklı bankaya para yatırma teklifi sunuyor. Deutsche Bank'in sözcüsü bu konuda şu ifadeleri kullandı:

Bizim işimiz, müşterilere negatif faiz oranlarına rağmen yatırımlarından gelir elde etmenin yollarını göstermek.

Raisin, bankaların mevduat için ücret almaya başlamasıyla Almanya'daki işlerinin arttığını bildirdi. Avrupa genelinde platformu kullanan müşteri sayısı 2020'de yüzde 40'tan fazla artarak 325 bine ulaşırken mevduat hacmi yüzde 50 artarak yaklaşık 30 milyar euro (yaklaşık 263 milyar TL) oldu.

Fiyat karşılaştırması yapan internet sitesi Verivox'a göre, pandemiden önce Almanya'da negatif faiz yüzünden müşterilerden para kesen banka sayısı 57'yken bu sayı 237'ye çıktı.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU