Yemen ordusu Husileri Marib’de püskürttü

Resmi askeri kaynaklar dün yaptıkları açıklamada, Husilerin Marib'in batısındaki çeşitli cephelerde Yemen ordusunun gerçekleştirdiği saldırılarda ağır kayıplar verdiğini bildirdi

Yemen ordu güçleri. (Arşiv - AFP)

Yemen ordusu Cevf eyaletinin başkenti Hazm şehrinin doğusundaki stratejik el-Cedafir bölgesini özgürleştirdi. Ordu, İran destekli darbeci Husi milislerini bölgeden çıkartmak için Hazm tepelerine yerleşti. Aynı zamanda Marib'in batısındaki Sirvah bölgesindeki ez-Zur köyünü geri alarak Husilerin intihar saldırılarını da püskürttü ve milislere ait patlayıcı yüklü 4 insansız hava aracını (İHA) düşürdü.

Resmi askeri kaynaklar dün yaptıkları açıklamada, Husilerin Marib'in batısındaki çeşitli cephelerde Yemen ordusunun gerçekleştirdiği saldırılarda ağır kayıplar verdiğini bildirdi.

Kaynaklar, hükümet güçlerinin Husi milislerinin Sirvah cephesindeki yerleşim yerlerine sürpriz bir saldırı düzenlediklerini ve bu sırada ez-Zur köyü de dahil olmak üzere bir dizi bölgeyi özgürleştirdiklerini aktardı. Ayrıca aynı cephenin batısındaki Husi grubu mevzilerini topçularla vurduğunu ve Husilerin ağır can kayıpları verdiğini, yaralananlar da olduğu kaydedildi.  

Kaynaklara göre Yemen ordu güçleri Husi milislerin Marib’in kuzeybatısında düzenlediği bir saldırıyı engelledi. Grup, ağır kayıplar vermesi sonucu geri çekilmek zorunda kaldı. Ayrıca Marib kentinin batı kesimindeki el-Kesara cephesinde, milisler tarafından yerleşim yerlerine hedef almak amacıyla gönderilen bombalı 3 İHA da etkisiz hale getirildi.

Kaynaklar, hükümet güçlerinin isyancı Husi milisleri tarafından Sana'nın doğusundaki Nihm ile Marib'in kuzeybatı ve güney cephelerinde düzenlenen iki intihar saldırısını engellediğini bildirdi.

Ordu medyasına göre el-Cudan-Nihm cephesinde ordu ve direniş güçleri, Mehzam el-Mas bölgesindeki askeri mevzilere ilerlemeye çalışan milislerin saldırısını kırmayı başardı.

Orduya ait internet sitesinin bir saha kaynağından aktardığına göre çatışmalar saatlerce sürdü ve Husi milisler büyük kayıplar verdi. Husi milislerinden 17 unsur öldürüldü ve ordu 4 askeri araç imha edildi.

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’na ait savaş uçakları düzenlediği iki hava operasyonuyla Vadi ed-Dayk bölgesinde milislere ait mevzileri ve savaş araçlarını hedef aldı. Kaynaklar, hükümet güçlerinin aynı şekilde Marib'in güneyindeki Rahbe semtindeki Hayd Al Ahmed cephesinde Husi milislerin saldırısını püskürttüğünü bildirdi.

Cebel Murad Cephesi Komutanı Tuğgeneral Hüseyin  el-Helisi, yaptığı resmi açıklamalarda ordunun Rahbe bölgesindeki Hayd Al Ahmed cephesindeki bazı ordu mevzilerine sızmaya çalışan milis üyelerini engellemeyi başardığını belirtti. 

Tuğgeneral Helisi, milislerin herhangi bir ilerleme sağlayamadıklarını, ordu ve direniş güçlerinin saldırıları sonucu onlarca ölü ve yaralı kaydettiklerini ve Rahbe ilçesindeki Husilerin yerinden ettiği kalabalıkların bölgeye geri döndüğünü söyledi.

Altıncı Askeri Bölge Komutanı Tümgeneral Emin el-Vaili Yemen ordusunun ilerlediği komşu el-Cevf vilayetinde de halk direnişinin desteklediği güçlerin stratejik el-Cedafir bölgesini tamamen özgürleştirdiğini ve eyaletin başkenti el-Hazm’daki tepelere yerleştiğini bildirdi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Medya Merkezi'ne göre Tümgeneral Vaili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Ulusal ordunun kahramanlarının ve halk direniş güçlerinin moralleri benzeri görülmemiş bir şekilde oldukça yüksek. Moralleri her gün artıyor. Ordu kahramanları siyasi ve askeri liderliğin direktiflerine göre ilerlemeye devam etmeye hazırlar. Ulusal ordu, stratejik Lebenat üssünü geçerek kuzeye ilerledikten sonra bölgenin yüksek kesimlerine konuşlandı. Ulusal ordu kuvvetleri Cevf’in başkenti el-Hazm şehrinin tepelerine yerleşti."

Yemen ordusu dün, Hazm'ın doğusundaki en-Nudud cephesinde Husi milislerine ait patlayıcı yüklü İHA’yı düşürdüğünü duyurdu. Yemen Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Ahlaki Yönlendirme Dairesi Başkanı Tuğgeneral Ahmed el-Eşvel “ordu kuvvetlerinin artık Cevf’in yönetim merkezi Hazm şehrinin tepelerinde konuşlandığını ve milsilerin propagandalarla cepheye asker toplamaya çalıştığını vurguladı. 

Eşvel açıklamasında, "İran destekli terörist Husi milislerinin darbesi ve devlete karşı savaşı sırasında kendisini desteklemeleri için şeyhleri, aşiret liderlerini ve ileri gelenleri kendilerine çektiği ve Husilere hizmet etmeyi reddetmeleri halinde bu kesimleri tasfiye ettiği” konusunda uyardı.

İran'ın emri altındaki Husi milisleri haftalarca Marib vilayetine yoğun saldırılarda bulundu. Ancak Yemen ordusu ve halk güçlerinin geri püskürtmesi sonucu herhangi bir ilerleme kaydedemedi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD’nin Yemen'deki iki temsilcisi, Avrupa Birliği (AB) ile birlikte yaptıkları açıklamada, Husi milislerini 2 milyonun üzerinde yerinden edilmiş Yemenlinin yaşadığı ancak saldırılar nedeniyle kaçtığı Marib'e yapılan saldırılarını durdurmaya çağırdı.

Analistler, Husi milislerinin Yemen'deki ihtilafı sona erdirmek için yoğunlaşan uluslararası çabalar çerçevesinde yapılması planlanan siyasi müzakerelere başlamadan önce daha fazla toprak elde etmeye çalıştığını düşünüyor. Diplomatik kaynaklara göre bu durum Yemen halkının çektiği acıları artırıyor.

Yemen hükümeti tüm toprakları, Hasan Erlo liderliğindeki İran Devrim Muhafızları'nın liderleri tarafından yönetilen Husi grubunun elinden kurtarmaya devam edeceğini belirtiyor.

Hükümet aynı zamanda Husi darbe grubunu "hiçbir anlaşmaya veya uluslararası toplumun barış çağrılarına saygı göstermemekle suçluyor ve milislerin sadece şiddet dilinden anladığını” vurguluyor. Bunun da ordunun devleti yeniden kurmak ve darbe grubunu ortadan kaldırmak için operasyonlarına devam etmesini zorunlu kıldığını belirtiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU