Çin Devlet Başkanı Şi: Ülkede aşırı yoksulluğun kökünü kazıdık

Şi açıklamasında, kırsal bölgelerde geçen 8 yılda yaklaşık 100 milyon kişinin "aşırı yoksulluk” seviyesinden kurtarıldığını savundu

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkede aşırı yoksulluğun bitirildiğini savundu.

Xinhua ajansının haberine göre Şi, başkent Pekin’de yaptığı açıklamada "aşırı yoksulluğun kökünün kazındığını" belirterek, kırsal bölgelerde geçen 8 yılda yaklaşık 100 milyon kişinin "aşırı yoksulluk” seviyesinden kurtarıldığını söyledi.

Yoksullukla mücadele için yaklaşık 1,6 trilyon yuan (yaklaşık 246 milyar dolar) tutarında yatırım yaptıklarını da vurgulayan Şi, ""Kırsal bölgelerde yoksulluğu yok etmek, tüm taraflarıyla orta seviyeli bir refah toplumu inşa etme hedefinin başarılmasına kilit önemde katkıda sağlar" dedi.

Çin’de aşırı yoksulluk sınırında yaşayan insanların yıllık geliri 4 bin yuandan az (yaklaşık 620 dolar) olarak tanımlanırken Dünya Bankası tanımlamasına göre yıllık geliri yaklaşık 694 dolar altında bulunanlar aşırı yoksul kabul ediliyor.

Çin Başbakanı Li Kıçiang, Mayıs 2020'de yaptığı açıklamada nüfusun yaklaşık 600 milyonunun aylık gelirinin 1000 yuanın (yaklaşık 155 dolar) altında olduğunu açıklamıştı.

Bakan Selçuk'un sözlerini hatırlattı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk aralık ayında yaptığı bir açıklamada, yoksulluğun Türkiye'de bir sorun olmaktan çıktığını öne sürmüştü.

Selçuk şu ifadeleri kullanmıştı:

Yoksulluk, özellikle aşırı yoksulluk, uluslararası dokümanlarda da ifade edildiği gibi artık Türkiye için sorun olmaktan kalktı. Biz daha ziyade refahı paylaşmayı ve bu süreçteki acil durumlarda vatandaşlarımızın yanında olmayı hedefleyen bir sosyal yardımı önemsiyoruz. Bir noktada sosyal muhtaçlarımızın yoksullarımızın sayısı artmıyor

Selçuk'un söz konusu ifadelerine muhalefet partileri ise tepki göstermiş, pandemi döneminde kapanan iş yerlerini ve işsiz sayılarını örnek göstermişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU