Osmanlı padişahları gazeteci Candemir’in paylaşımı dolayısıyla "zarar görmüş"

"Yüzyıllar önce hayatlarını kaybetmiş insanlara zarar verdiğim iddiası başından beri trajikomik ve hukukun içinde bulunduğu durumu ortaya koyuyor"

Fotoğraf: AA

Gazeteci Oktay Candemir hakkında Diriliş Ertuğrul dizisine yönelik paylaşımı nedeniyle açılan soruşturmada savcılığın verdiği takipsizlik kararında “suçtan zarar görenlerin Osmanlı padişahları olduğu” yazıldı.

Gazeteci Candemir, 3 Eylül 2020 tarihinde sosyal medya hesabından “Bayılış Yavuz, Yatış Kanuni, Kalkış 4. Murat, Sızlayış Abdülhamit ve Kaçış Vahdettin” ifadelerini kullandığı bir paylaşım yaptı. Hakkında soruşturma başlatılan Candemir’in evi polisler tarafından basıldı ve bilgisayarına el kondu. Candemir, çıkarıldığı mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bilgisayarını geri almak için savcılığa başvuran Candemir’in talebi “yeterli süre dolmadığı” gerekçesiyle reddedildi.

Candemir’in bilgisayarını almak için başvuru yaptığında savcılıktan verilen takipsizlik kararında yer alan ifadeler dikkati çekti. Bu kararda "suçtan zarar görenlerin Osmanlı padişahları olduğu" iddiası yer aldı.

Nupel’in aktardığına göre kararı değerlendiren Candemir, olmayan bir suç nedeniyle evinin basıldığını ve bir gece gözaltında kaldığını hatırlattı.


Mahkeme tarafından adli kontrol kararıyla serbest bırakıldığını ve karakola giderek 20 gün imza atmasının ardından adli kontrolün kaldırıldığını belirten Candemir şunları söyledi:

Savcılık kararında davacı veya şikayetçi ibareleri yer almazken bunun yerine “Suçtan Zarar Gören”  yazılarak karşısına ise Osmanlı Padişahları yazmış. Resmi kaynaklarda Ertuğrul, padişah olarak değil, bey ya da gazi olarak belirtiliyor. Osmanlı Devleti’nin ilk padişahı ise Osman Bey olarak biliniyor. Ayrıca dosyada davacı ve şikayetçi bulamadıkları için suçtan zarar görenler: Osmanlı padişahları yazılmış. Benim Osmanlı ğadişahlarına zarar verdiğim iddia edilmiş ama nasıl bir zarar vermişim bilmiyorum. Yüzyıllar önce hayatlarını kaybetmiş insanlara zarar verdiğim iddiası başından beri trajikomik ve hukukun içinde bulunduğu durumu ortaya koyuyor.

 

Nupel, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU