Kılıçdaroğlu: Hortumcular 19 yıldır yeterince beslendi, hortumları kesip halka aktaracağız

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın esnafa yapmadığı yardımı 4 yandaş firmaya yaptığını belirterek, “Eğer buna rağmen gidip bu iktidara oy verirseniz iki elim yakanızda” dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkez Bankası rezervlerindeki azalışla ilgili son dönemde CHP tarafından artan sorgulamaların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın atılan adımların ödemeler dengesiyle ilgili sorun yaşamaması için yapıldığını söyleyerek savunma getirirken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugün yeni bir soru yöneltti: Madem başarılıydı damadını niye görevden aldın?

Ana muhalefet partisi CHP'nin TCMB rezervlerindeki azalışla ilgili soruları, hem bakanlık hem de Cumhurbaşkanlığı danışmanları tarafından sert tepkilere yol açarken, haftasonunda ise Albayrak'ın avukatı CHP'ye yönelik 500,000 liralık tazminat davası açılacağını açıklamıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün yaptığı grup toplantısında, "Merkez Bankası'nın 128 milyar dolar rezervine ne olduğunu, bu paranın kime verildiğini" yeniden sordu.

İktidara geldiklerinde esnaf ve çiftçi borçlarının silineceğini söyleyen ve KYK borçlarının da sıfırlanacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Yandaşa giden hortumu kesip halka harcayacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu, Çin'den gelen 1 milyon doz aşının “ücretsiz” olarak beyan edildiğini ve Keymen şirketi tarafından Devlet Malzeme Ofisi'ne her bir dozu 12 dolardan fatura edilip edilmediğini sordu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

"Buhran noktasına nasıl gelindi?"

Konuşmasında AK Parti iktidarının ekonomi yönetimine eleştirilerde bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu,  19 yılın sonunda Türkiye’nin ekonomik ve sosyal buhranla karşı karşıya olduğunu savunarak, “Hangi ekonomik ve siyasal tercihler Türkiye'yi buraya taşıdı? Bu ekonomik ve siyasal tercihler alınırken Cumhuriyet Halk Partisi'nin pozisyonu ve diğer partilerin pozisyonu neredeydi? Hangi siyasi parti dediğim dediktir mantığıyla Türkiye'yi bu noktaya getirdi?” diye sordu.

“Tasarrufa Saray’dan başlayacaksın, eğitimden değil”

Eğitimin uzaktan yapılmasına rağmen sıınavların yüz yüze yapılması kararı alınmasını eleştiren CHP lideri , “Sınav yapacaklar, eğer 2 milyon 658 bin 40 öğrenci EBA'ya ulaşamıyorsa, eğitime ulaşamıyorsa ne sınavı yapacaksınız. 19 yıldır eğitimde tasarruf yapıyoruz diyorlar. Arkadaş sen tasarruf yapacaksan Saray'dan başlayacaksın eğitimden değil” dedi.

“40 milyar dolar esnafa harcansaydı”

İktidarın dış politikasını eleştiren ve Türkiye’nin dostunun kalmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Suriye'ye girdiniz, 3 milyon 600 bin Suriyeli geldi 40 milyar dolar harcadınız. 40 milyar dolar esnafa harcansaydı ne olurdu, çiftçiye harcansaydı ne olurdu, sanayiciye verilseydi ne olurdu? Bu soruları sormak zorundayız. Esip gürlemenin bir anlamı yok” diye konuştu.

Tutuklanan askeri öğrenciler

“Kim adaletsizliğe uğradıysa bize oy versin vermesin, bizi sevsin veya sevmesin ona destek vermek zorundayız” diyen Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan askeri öğrencilere değinerek, “Komutanı talimat vermiş, öğrenci ne yapabilir? Komutanım ben seni dinlemiyorum diyebilir mi? Senin talimatın beni bağlamaz diyebilir mi? Hayır. Askerliğin kuralları vardır. Şimdi hava harp okulu öğrencileri müebbet hapisle yargılanıyorlar. Bazı komutanlara 15 yıl hapis. ‘Bize emri veren komutanı mahkemeye çağırın, tanık olarak dinleyin’ diyorlar. Hakim reddediyor. Mağdur olan vatandaşlar var, çağırın mağdur olanları onlar tanıklık yapsınlar diyorlar. Çağırıyorlar. Onlar "Biz bir zarar görmedik" diyorlar. Aynı pozisyonda olan bazı okullarda hakim diyor, "Bunlar öğrenci. Cezayı vereceksen komutana vereceksin" onları beraat ettiriyorlar. 35-40 kişilik koğuşlarda yatıyorlar, aileler perişan. Kim haksızlığa uğrarsa biz onların yanında olacağız” diye konuştu.

"Terörün kaynaklarını kesmek zorundayız"

“Terör kimden gelirse gelsin teröre karşı mücadele bizim görevimiz” diyen CHP lideri, “Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan, bu topraklarda babasının, dedesinin mezarları olan hiç kimse terörü savunamaz. Masum insanların öldürülmesi asla kabul edilemez” diye konuştu.

İktidarın terörle mücadele konusundaki bütün taleplerine destek verdikelrini belirten Kılıçdaroğlu, "Teröre karşı mücadele ciddi bir olaydır. Yurt dışı destekleri varmış, olabilir. Var zaten, finans kaynakları oralardan sağlanıyorsa Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir görevi var. Bu finans kaynaklarını kesmek. Bu yapıldı mı? Bu konuda çaba harcandı mı? Terörün beslendiği bütün kaynakları kesmek zorundasınız. Bunun için uluslararası arenada mücadele etmek zorundasınız” dedi.

“İstanbul seçimleri, şehitlerimizden daha mı önemliydi?”

Gara Operasyonu hakkında sorduğu 5 sorunun halen yanıtlanmadığını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, “İstanbul seçimlerinde bize oy verin diye gittiniz terör örgütünün ele başından mektup aldınız. Kendi seçimin için oy ver diye mektup alıyorsun, 13 kişinin hayatını kurtarmak için oy almıyorsun, neden? Ben bu soruyu sormazsam görevimi yapmış olur muyum? Olmam. İstanbul seçimleri, şehitlerimizden daha mı önemliydi?” diye sordu.

Erdoğan’ın "Bu operasyon başarısız oldu" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Başarısız olduysa bunun bir sorumlusu olmalı, kim bu sorumlu? Erdoğan sorumlu. Ben askere desem ki asker sorumlu, asker siyasetin elinde. Hiçbir asker, güvenlikle ilgili hiçbir operasyonu kabul etmiyor, bu operasyon yanlış bir operasyon. ‘Bu operasyonun sorumlusu, cumhurbaşkanından, bakanlarından tüm mensuplarıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir’ diyorsun. Bu ne demek ya? Biz niye sorumluyuz, yeni doğan çocuk niye sorumlu, bakan niye sorumlu? Ülkeyi onlar mı yönetiyor. Ortalıkta gezmiyor muydun 'Ben başkomutanım' diye? E başkomutansan sen verdin talimatı. TSK'nın kullanılmasına Erdoğan karar verir ben veremem, ben veremem Anayasa diyor. Kendi sorumluluğundan kaçıyor. 16 şehidimiz için güldü, aklım almıyor ya. Ben bunları söyleyin ağza alınmayacak hakaretleri yöneltiyor” şeklinde konuştu.

128 milyar dolar nerede?

Berat Albayrak’ın görevden alınması ile ilgili sordukları soruların iktidarı rahatsız ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “128 milyar dolar sorulunca kuduruyor Erdoğan. ‘Başarısını kıskanıyorlar’ diyor. Başarılıysa niye aldın görevden? 128 milyar doları senin talimatınla peşkeş çeken Merkez Bankası başkanını niye aldın görevden. Bu milletin Merkez Bankası'nda biriktirdiği 128 milyar doları ne yaptın Erdoğan, kime verdin? 128 milyar doları da tefecilere verdin, dolar yükselmesin döviz yükselmesin diye 128 milyar doları heba ettiler. 128 milyar dolar buharlaştı eksi 57 milyar dolar rezerv kaldı. Sormadığımız zaman işçinin, esnafın hakkını savunabilir miyiz? Şu 128 milyar doların 50 milyar dolarını Tank Palete verip Katar’ı oradan çıkarsanız olmaz mıydı?” dedi.

“Gidip oy verirseniz iki elim yakanızda”

İstanbul Havalimanı’nın kira bedelinin 2 yıl ertelendiğini ve erteleme şartlarının da açıklanmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin en büyük ihalelerini alan 4 şirketin kiralarını ertelediler. Esnafa gelince aslan, bunlara gelince tipik bir kedi. Esnafa seslenmek isterim artık, bunlara gidip oy verirsen iki elim iki yakanda olur arkadaş. Ben senin hakkını savunuyorum. Esnaf Türkiye Cumhuriyeti Devletinin orta direğidir. Bizim kadar sıkıntı yaşan esnaf başka hiçbir ülkede yok” dedi.

“Sandık er ya da geç önümüz gelecek”

Bir soygun düzeni kurulduğunu ifade eden ve  “Soyguncuları besleyen Sarayda oturuyor” diyen Kılıçdaroğlu, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

“1 milyon 300 bin esnaf derdim çözülsün diye bekliyor. Esnafınkini 5 ay ertelediler üzerine bir de faiz eklediler. Bunlarınki nasıl ertelendi doğru düzgün açıklama da yapılmıyor. Katar sevdaları da vardı bunların bir kişiye 90 milyon dolar indirdiler. Doları da 5 TL’ye sabitlediler. Türkiye Cumhuriyeti Devletine rest çekiliyor; resti görüp gereğini yapılıyor. Sandık er ya da geç önümüz gelecek. Biz demokratik yollarla halkın başına dert olan iktidarı göndereceğiz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak dünya siyaset tarihinde bir ilki gerçekleştirip, farklı görüşleri olan siyasi partilerle beraber bir dikta yönetimini sandıkta yeneceğiz ve onları göndereceğiz”

“Öğrencilerin KYK borçlarını da sıfırlayacağız”

Pandemide esnasın iş erinin kapalı olmasına rağmen AK Parti kongrlerinin Erdoğan’ın deyimi ile 'lebaleb' dolu yapıldığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, “Orada Kovid-19 hiç olmuyor. O kongrelere gitmiyor, kahveci dükkanı açınca oraya gidiyor. Bunun tespitini Erdoğan yapıyor. Akla, mantığa bakın. Esnaf perişan. Bari HES kodu ile gelsinler. Kongreler lebalep dolu iki kişi lokantaya gidip yemek yesin yok olmuyor. Esnafın hali perişan. Bir çalışma diyor ki; lokantacılar esnaf 16 gün para girmezse bunlar batar. Kaç 16 gün geçti? Feryatlar artık sokağa taştı. Hiç kimse umutsuz olmasın değiştireceğiz. A partili, B partili, Egeli, Akdenizli hep beraber huzur içinde yaşayacağız. Esnafın, çiftçinin borcunu sileceğiz. Öğrencilerin KYK borçlarını da sıfırlayacağız” diye konuştu.

“Ücretesiz alınan aşı 12 dolara fatura edildi mi?”

Çin’den alınan Kovid-19 aşısı ile ilgili bir iddiayı da dile getiren Kılıçdaroğlu, “Sağlık Bakanı bir açıklama yaptı, diyorlar ki, "Sinovac aşısında aracı var mı?" Sağlık Bakanı aracı olmadığını söylüyor. "9 Şubat 2021 tarihine kadar, 10 milyon 162 bin 123 doz aşı getirildi, bunlar için Develt Malzeme Ofisi Keymen firmasına 121 milyon 945 bin 476 dolar para ödedi." Burdaki soru şu, aralık 2020 tarihinde Esenboğa gümrüğünden geçiyor aşılar gümrükten geçen 1 milyon 342 bin 298 doz aşı gümrükten Keymen tarafından çekiliyor. Buradaki önemli nokta şu, gümrükteki beyana göre 1 milyon doz aşı için ücret alınmıyor. 1 milyon doz aşı ücretsiz, yani 12 milyon dolarlık aşı ücretsiz verilmiş. Sayın Bakan'a ve Erdoğan'a soruyorum, ücretsiz olarak ithal edilen 1 milyon doz aşı Devlet Malzeme Ofisi'ne her dozu 12 dolardan fatura edildi mi, edilmedi mi?” diye sordu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU