İsrail'den Akdeniz'deki sızıntı hakkında yayın yasağı kararı

Greenpeace yöneticisi, "Eninde sonunda gerçek ortaya çıkacak" dedi

Koruyucu kıyafet giyen İsrail askerleri, pazartesi günü de sahili temizlemeye çalıştı (AP)

İsrail yönetimi, Akdeniz'deki petrol sızıntısı konusunda Avrupa Deniz Emniyeti Ajansı'yla (EMSA) birlikte yürüteceği soruşturma hakkında yayın yasağı kararı aldı. 

Geçen hafta tespit edilen onlarca ton petrol, bu ülkenin yanı sıra Lübnan ve Filistin sahillerini de olumsuz etkileyerek yaban hayatına zarar verdi. 

İsrail Doğa ve Parklar İdaresi, açık denizden gelen petrolün ülke tarihindeki en ciddi ekolojik felaketlerden birine neden olduğunu belirterek temizliğin aylar, hatta yıllar sürmesinin beklendiğini bildirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Petrol sızıntısı İsrail'de ilk olarak 17 Şubat'ta haberleştirilse de, hükümetin en az birkaç gün önce bu felaketten haberdar olduğu daha sonra ortaya çıkmıştı.

Perşembe günü de yaklaşık 17 metrelik bir balinanın cansız bedeni ülkenin güneyindeki bir plaja vurmuştu. Onun gibi pek çok deniz kaplumbağası da katran yutarak ölmüştü. 

İsrailli yetkililer, yasadışı faaliyet göstererek ham petrol taşıyan gemilerin olaydan sorumlu olabileceğini belirtmişti. 

Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel, "Ya gemiden suya petrol döktüler ya da bir arıza oldu ve bunu bildirmediler. Bu felaketin sorumlularını bulmak karmaşık bir süreç fakat sorumluları bulmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi. 

Greenpeace'in İsrail kolunun direktörü Jonathan Aikhenbaum'sa yayın yasağı kararını eleştirerek Çevre Koruma Bakanlığı'nın geçmişte olduğu gibi kritik bilgileri toplumdan gizlediğini vurguladı. Bilgilerin halktan gizlenmesinin komplo teorilerine neden olduğuna işaret etti. 

Aikhenbaum, "Ancak Greenpeace, diğer çevre örgütleri, akademisyenler ve pek çok İsrailli bu durumu yakından izliyor. Eninde sonunda gerçek ortaya çıkacak" diye konuştu. 

Hafta sonu binlerce gönüllü temizliğe yardım için sahillere akın etse de, İsrail Doğa ve Parklar İdaresi yeterli ekipman ve bilgi sahibi olmadığını öne sürdüğü bu kişilere uzak durma çağrısında bulunmuştu. Ayrıca spor, dinlence, yüzme gibi amaçlarla dahi olsa bütün İsrail sahillerinden uzak durma çağrısı da yapıldı.


Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU