Avustralya hükümeti ve Facebook anlaştı: Yasa tasarısında değişiklik sonrası içerik akışı yeniden başlayacak

Facebook yaptığı açıklamada, Avustralya hükümetinin endişelerin giderileceğini garanti etmesinden memnun olduklarını ifade etti

Fotoğraf: Unsplash

Avustralya'da, büyük teknoloji şirketlerinin, haber içerikleri için basın yayın şirketlerine para ödemek zorunda kalacakları yeni yasa tasarısında değişiklik yapılması teklifinin ardından, Facebook ülkedeki medya içerik akışını yeniden başlatacak.

Maliye Bakanı Josh Frydenberg ve İletişim Bakanı Paul Fletcher imzalı ortak yazılı açıklamada, teknoloji devlerinin kullandığı içerikler için haber kaynaklarına ödeme yapmasına ilişkin yasal düzenlemede değişiklik yapılması konusunda Facebook ve Google ile anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Bu değişiklikler, dijital platformlara ve medya şirketlerine, yasanın işleyiş şekli hakkında daha fazla netlik sağlayacak ve medya işletmelerinin adil şekilde ücretlendirilmesini sağlamak için çerçeveyi güçlendirecektir" ifadeleri kullanıldı.

Facebook ise anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, Avustralya hükümetinin bazı değişiklikleri yapmayı kabul etmesi ve endişelerin giderileceğini garanti etmesinden memnun olduklarını ifade etti.

Avustralya ülkedeki kullanıcıların haber paylaşımlarını engellediği gerekçesiyle, dün, Facebook'taki reklam kampanyalarını durdurduğunu açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Avustralya'da hazırlanan yeni yasa tasarısına göre Google ve Facebook, haber ve diğer içerikleri kullanabilmek için basın yayın şirketlerine para ödemek zorunda.

İki teknoloji şirketi yıllar boyunca bu yasaya karşı birlikte direnmişti.

Google, yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Avustralya'daki ana arama motorunu kapatacağı, Facebook da haber paylaşımını engelleyeceği tehdidinde bulunmuştu.

Daha sonra fikrini değiştiren Google, 15 Şubat'ta Avustralya'nın önde gelen medya şirketlerinden Seven West Media ile ürettiği haber içeriklerini ücret karşılığında kullanmak için anlaşma yapmıştı. Anlaşmanın değeri yıllık 23 milyon dolar olduğu iddia edilmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU