Selvi: Türkiye milletvekilliği paketten çıktı

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Gerek yok' diyerek Türkiye milletvekilliğini taslaktan çıkardığı öğrenildi"

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti’nin seçim yasasıyla ilgili yapmayı planladığı değişiklik paketinden Türkiye milletvekilliği kısmının kaldırıldığını yazdı.

Selvi, bugünkü köşe yazısında yasada şu değişikliklerin yapılacağını söyledi:

12 Eylül darbesinin ürünü olan yüzde 10 seçim barajı değişiyor. AK Parti’nin çalışmasında yüzde 7 ve yüzde 5 oranları öne çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan sunumdan sonra ibre yüzde 7’ye döndü.

AK Parti’nin çalışmasında seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi yer alıyor. Bu oranın ittifaklar açısından da geçerli olması düşünülüyor.

MHP ise seçim barajının yüzde 7 ya da 5’e indirilmesi ancak ittifaka giren partiler için seçim barajının yüzde 10, 12 ya da 14 olmasını öneriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti’nin çalışmasında Türkiye milletvekilliği önerildiğini anımsatan Selvi, bu önerinin gündemden çıkarıldığını belirtti:

AK Parti’nin çalışmasında Türkiye milletvekilliği önerisi yer alıyordu. 100 ya da 150 milletvekilinin partilerin, seçimlerde aldıkları oyların tamamına paylaştırılması planlanıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gerek yok” diyerek Türkiye milletvekilliğini taslaktan çıkardığı öğrenildi.

Hürriyet yazarı, partilerin seçime girmek için TBMM’de grubu bulunmasına dair olan kısmın da çıkarılacağını ifade etti. Selvi’nin aktardığına göre bu değişiklikler henüz son halini almadı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU