Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı: Çin koronavirüsün kaynağına dair yeterli bilgi sunmadı

Biden yönetimi yetkilisi hem DSÖ'nün hem de Pekin'in bu konuda adım atması gerektiğine inandıklarını söyledi

Jake Sullivan, ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden tarafından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak seçilmişti (AFP)

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin'in koronavirüsün (Kovid-19) kökeni konusunda paylaştığı bilgilerde yetersizlik olduğu eleştirisini yöneltti.

New York Post'un haberine göre Sullivan pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'in koronavirüsün kaynağı hakkında "yeterli orijinal veri" sağlamadığını söyledi.

CBS'in "Face the Nation" programına katılan Sullivan, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) öncülüğünde güvenilir, açık ve şeffaf bir uluslararası soruşturmaya ihtiyacımız var. DSÖ, Çin'in Vuhan kentindeki pandeminin kökenleri hakkında bir rapor çıkarmak üzere. Çin'in bu pandeminin hem kendi topraklarında hem de zamanla dünyaya nasıl yayılmaya başladığına dair yeterli orijinal veriyi sağladığına inanmıyoruz" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray yetkilisi, "Hem DSÖ'nün hem de Çin'in bu konuda adım atması gerektiğini düşünüyoruz" diye ekledi.

ABD Başkanı Joe Biden, selefi Donald Trump döneminde ülkesinin ayrıldığı DSÖ'ye yeniden dönüş kararı alıp bu kuruma karşı taahhütlerini teyit etmişti. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı bu ay DSÖ'nün "virüsün Vuhan'daki bir laboratuvarda geliştirilmediği" yönündeki çıkarımını kabul etmeyi reddetmişti.

TV programının moderatörü Margaret Brennan'nın "DSÖ'nün Çin tarafından manipüle edilip edilmediği" hakkındaki fikrini sorması üzerine Sullivan şöyle devam etti:

Bilimsel temelli bir araştırma yapmanın tek yolu, tüm verilere erişim sağlamaktan geçer. Margaret, sadece bu salgında ne olduğunu bilmek için değil, aynı zamanda gelecekteki salgınları da önleyebilmek için de.  Çünkü bu zamanda aldığımız dersler gelecekte de geçerli olacak.

Sullivan, virüsün bir Çin laboratuvarında üretildiğine dair Trump yönetiminin iddialarını destekleyip desteklemediği sorulduğundaysa, bu bakış açısını ne açıkça destekledi ne de reddetti:

Ne ben ne de Biden yönetimi, Kovid-19'un tam olarak nereden kaynaklandığına karar verecek bir konumda. Böyle olmasının nedeni kısmen, Çin hükümetinin yeterince şeffaflık göstermemesi ve DSÖ'nün bu virüsün tam olarak ortaya çıktığı yerin temelini öğrenmek için yapacak daha çok işi olmasıdır.

Salgının Çin'in Vuhan şehrinden başladığına yayın bir şekilde inanılırken, Associated Press (AP) ajansının yaptığı 9 aylık bir araştırma, Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetiminin bu virüsün ABD'de bir askeri laboratuvarda üretildiği ve biyolojik silah olarak kullanıldığı şeklinde bir dezenformasyon kampanyası yürüttüğünü ortaya koymuştu.


Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU