Uzmanlar "tüylü gözlü" geyiğin nasıl bu hale geldiğini açıkladı

"Gözlerini bir bezle kapatmışsınız gibi düşünün. Gündüzleri geceden ayırabilirsiniz ama hepsi bu kadar"

Geyiğin mustarip olduğu "korneal dermoid" hastalığı insanlarda da ortaya çıkabiliyor ve gözbebeklerinde kılların uzamasına neden olabiliyor (ABD Ulusal Geyik Derneği)

ABD'nin Tennessee eyaletinde bir kasabada sersemlemiş halde bulunan ak kuyruklu geyiğe ne olduğu ortaya çıktı. Hayvanın her iki gözünün de kalın tüylerle kaplandığı görülmüştü. Tüyler, hayvanın göz bebeklerini ve irisini kaplayan bir et parçasından çıkmıştı.

ABD Ulusal Geyik Derneği'nin aktardığına göre geyik, korneal dermoid adı verilen bir sağlık durumundan mustarip. Bu tuhaf olgu, eyaletteki ak kuyruklu geyiklerde ilk kez kayda geçiyor.

Dermoidler genellikle vücudun diğer bölgelerindeki dokulardan oluşan iyi huylu bir tümörlere deniyor. Geyiğin hastalığında ise bu doku, kıl folikülleriyle tamamlanmış durumda.

Tennessee Yaban Hayatı Kaynakları Birimi'nden biyolog Sterling Daniels, tüylü gözlü geyiğin gündüzü geceden ayırabilse de önünü göremediğini ifade etti:

Gözlerini bir bezle kapatmışsınız gibi düşünün. Gündüzleri geceden ayırabilirsiniz ama hepsi bu kadar.

Georgia Üniversitesi'nin veterinerlik fakültesinden Doç. Dr. Nicole Nemeth, kıllı deri parçalarının muhtemelen hayvan henüz rahimdeyken oluştuğunu belirtti.

Dr. Nemeth, hayvanın gelişiminin ilk döneminde gözlerindeki dokuların başarılı bir şekilde korneaya dönüşemediğini, bunun yerine kıl kökleriyle bezenerek hayvanın gözlerini örttüğünü tahmin ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Korneal dermoidlerle doğmuş olmasına rağmen geyik, bir yıldan uzun süredir yaşamını sürdürmeyi başarıyor. Bu nedenle Dr. Nemeth, dermoidlerin muhtemelen "yavaş yavaş geliştiğini" ve görme yeteneğinin zamanla azalması sayesinde hayvanın bu duruma uyum sağlayabildiğini düşünüyor.

Öte yandan Cornell Yaban Hayatı Sağlık Laboratuarı'ndan uzmanlar, söz konusu geyiğin aynı zamanda epizootik hemorajik hastalıktan (EHD) da mustarip olduğunu açıkladı.

Livescience'ın aktardığına göre sığırlara ve geyiklere culicoides cinsi sineklerden bulaşan bu viral enfeksiyon, ateşin çıkmasına, dokuların şişmesine ve insanlardan duyulan korkunun azalmasına neden oluyor.

Bu durum, afallamış geyiğin Ağustos 2020'de Farragut kasabasına neden geldiğini ve insanların arasına neden karıştığını da açıklıyor. Söz konusu hastalığın geyiğin göz problemiyle ilişkili olmadığı belirtiliyor.
 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU