Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Bizim sloganımız "Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz"

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım "Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz' bizim sloganımız ve buna gerçekten de inanıyoruz. Biz uzayda olmak zorundayız" dedi

Azerbaycan ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Milli Uzay Programı kapsamında Azerbaycan'la birlikte neler yapabileceklerini müzakere ettiklerini söyledi.

Yıldırım, önce Azerbaycan'dan başlayarak bütün Türkçe konuşan ülkelerle uzay alanındaki iş birliklerini geliştirmeyi planladıklarını belirterek, "Azerbaycan'da gerçekten bir birikim var. Uydu işletmeciliği gibi konularda altyapı var. Temel bilimlerde çok iyi bilim insanları var.  Bunlardan Türkiye'nin bu program çerçevesinde genel olarak istifade etmesi sözkonusu. Önümüzdeki günlerde diğer ülkeleri de buna katarak, bir güç birliği içerisinde inşallah bu uzaydaki varlığımızı tahkim etmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Milli Uzay Programı'nın dünyada büyük ilgi uyandırdığını, birçok ülkenin bu programa paydaş olmayı istediğini aktaran Yıldırım, "TUA olarak 20'ye yakın ülkeyle görüşmelerimizi sürdürüyorduk. Bunu devam ettireceğiz. Bunların arasında Rusya, Amerika, Çin, Japonya ve Avrupa ülkeleri gibi büyük ülkeler de var, kardeş ülkelerimiz başta olmak üzere, bu işlerde biraz daha geride olan ama önündekileri yakalamaya çalışan ülkeler de var. Dolayısıyla buradaki güç birliğinin hepimize faydası olacaktır" dedi.

Uzay çalışmaları için çok para harcanacağı yönündeki eleştirilere de yanıt veren Yıldırım şunları kaydetti:

Aklımıza gelen her şeyde uzay sistemlerini kullanıyoruz. 'Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz' bizim sloganımız ve buna gerçekten de inanıyoruz. Biz uzayda olmak zorundayız. Uzayda olmayan ülkeler fakirleşecektir. Bu paraları harcamazsak, ileride fakir hale düşeceğiz ve başka ülkelere bağımlı hale geleceğiz. Biz bunu istemiyoruz. Biz, uzayda güçlü şekilde var olalım. Şimdi harcayacağımız paralar, gelecekte tüm ekonomilere geri dönecektir.

 

AA 

DAHA FAZLA HABER OKU