İsveç'in koronavirüs stratejisinin mimarı, ölüm tehditleri nedeniyle polis koruması altına alındı

Kamu Sağlığı Kurumu merkezinde çok sayıda polis konuşlandırıldı

Tegnell, ülkede koronvirüsten çok fazla insanın öldüğünü kabul etmiş ve "Daha erken harekete geçmeliydik" demişti (AFP)

İsveç'te Kovid-19'a karşı sürü bağışıklığı stratejisinin mimarı olarak görülen ve artan vakalar nedeniyle eleştirilere hedef olan devlet epidemiyoloji uzmanı Anders Tegnell ve Kamu Sağlığı Kurumu çalışanlarına, artan ölüm tehditleri nedeniyle polis koruması verildi.

İsveç televizyonu SVT'nin haberine göre, ölüm tehditleri alan Kamu Sağlığı Kurumu çalışanlarına sağlanan güvenlik artırıldı. Kurumun merkezinde de çok sayıda polis konuşlandırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pandeminin başlamasından bu yana kuruma e-posta, telefon ve sosyal medya üzerinden çok sayıda şiddet içerikli mesaj geldi. Son dönemde mesajların içerinin giderek sertleştiği ve ölüm tehditlerinin arttığı, özellikle Tegnell ve devlet mikrobiyoloji uzmanı Karin Tegmark Wisell'e çok sayıda tehdit mesajı gönderildiği belirtildi. Sadece aralık ayında Tegnell'in yaklaşık 80 tehdit aldığı, uzmanın ailesinin de hedef alındığı kaydedildi. Gönderilen bir e-postada, Tegnell'in canlı yayında vurularak cezalandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Kamu Sağlığı Kurumu CEO'su Johan Carlson, "Tehditler ilkbaharda başladı ve çoğunlukla sözcülerimizi hedef alıyor. Son zamanlarda çok arttı" dedi. Bazı mesajların bağlantılı olabileceğini düşündüklerini söyleyen Carlson, ölüm tehditlerinin polis tarafından soruşturulduğunu aktardı.

Başbakan Stefan Löfven de, Kamu Sağlığı Kurumu'nu hedef alan sözlü saldırıları kınadığını ve ölüm tehditlerini endişeyle karşıladığını belirtti. Löfven, "Pandemi sürecinde insanların hayatını ve sağlığını korumaya çalışan ve işlerini yapan kişilerin buna maruz kalması, sınırın aşıldığı anlamına geliyor" diye konuştu.  

Kovid-19 pandemisine karşı sürü bağışıklığı stratejisi kapsamında tecrit uygulamalarını gevşek tutan İsveç, stratejinin başarısızlığa uğramasıyla İskandinavya'da salgından en kötü etkilenen ülke oldu. 10 milyonu aşkın nüfusa sahip ülkede vaka sayısı 622 bini aşarken 12 bin 500'den fazla kişi koronavirüsten hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, Sputnik International

DAHA FAZLA HABER OKU