Ruhani: Radikal terörizmle mücadelede AB ile iş birliği yapmaya hazırız

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, radikal terörizmin bölgenin önemli bir sorunu olduğunu ve bununla mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti

Fotoğraf: Reuters

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Avrupa Birliği (AB) ile radikal terörizmle mücadelede iş birliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Ruhani, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde nükleer anlaşma ve İran ile AB ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. 

Nükleer anlaşmanın çok taraflı diplomasinin önemli bir kazanımı olduğunu ve bunun yok olmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Ruhani, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in nükleer anlaşmada koordinasyonu sağlayan kişi olarak atılacak adımlarla ilgili rol oynayabileceğini ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AA’nın İran Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamadan aktardığına göre Brüksel'in ABD'ye karşı adım atmasını isteyen Ruhani, "AB, uluslararası arenadaki önemli bir aktör olarak ABD'nin tek taraflı politikalarına karşı uygun bir rol oynamalıdır" dedi. 

Radikal terörizmin bölgenin önemli bir sorunu olduğunu ve bununla mücadele edilmesi gerektiğini kaydeden Ruhani, "Radikal terörizmle mücadelede AB ile iş birliği yapmaya hazırız. Bu noktada bölgesel iş birliğini de memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Ruhani, Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından terör örgütü DEAŞ'ın güçlendiğini ve bölgedeki yabancı askeri unsurların varlığının gerginliğe yol açtığını savundu. 

İran Cumhurbaşkanı ayrıca uluslararası alandaki son gelişmelerle iş birliğinin artırılması için yeni şartlar oluştuğunu ve bu süreçte İran ile AB arasındaki ilişkilerin gerçek seviyesine dönmesi için çaba göstermeleri gerektiğine vurgu yaptı. 

Nükleer anlaşma

İran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve Birleşik Krallık arasında 2015'te Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Donald Trump'ın başkanlığa gelmesinin ardından ABD, 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Tahran da yaptırımlara karşılık 5 Ocak 2020'de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU