ABD mahkemesinden İran'ın alacaklılarının Halkbank aleyhine açtığı davada karar

ABD mahkemesi İran'ın alacaklılarının Halkbank aleyhine açtığı ayrı bir davanın Türkiye'de görülebileceğine karar verdi

Davanın Halkbank aleyhine ABD devleti tarafından açılan ve İran yaptırımlarını ihlal ile suçlandığı dava ile bağlantısı bulunmuyor / Fotoğraf: Reuters

ABD'de mahkeme İran'ın alacaklılarının Halkbank aleyhine açtığı ayrı bir davanın Türkiye'de görülebileceğine karar vererek, davanın reddi talebini şartlı olarak kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davanın Halkbank aleyhine ABD devleti tarafından açılan ve İran yaptırımlarını ihlal ile suçlandığı dava ile bağlantısı bulunmuyor.

İranlı grupların saldırılarından mağdur olan 876 kişinin Halkbank aleyhine dava açma talebini inceleyen yargıç, davanın Türkiye'de görülebileceğini karar verdi ve Türkiye'de yargılamanın koşulları hakkında tarafların 2 Mart'a kadar anlaşmasını istedi.

Mahkemenin Türkiye saati ile gece saatlerinde yayımladığı kararda, "Davanın reddi kararı Halkbank'ın Türkiye'de yargılanmayı kabul etmesi, Türk mahkemelerinin yetkisini kabul etmesi ve zaman aşımına dayanan savunma yapmamasını şart koşmaktadır" denildi.

Türkiye davaya tepki göstermişti

Dava Halkbank'ın ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal etmekle yargılandığı ana dava ayrı olarak açılmıştı. ABD devletinin açtığı ana davanın reddedilmesi için Halkbank talepte bulunmuş, ancak bu talep reddedilmişti. Halkbank ise ret kararını temyize götürmüştü.

Halkbank yönetimi ve dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, davaya tepki göstermiş ve geçmişte buna benzer davaların başarısızlıkla sonuçlandığı belirtilmişti.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU