Peru'da aşı torpiline adı karışan yetkili sayısı 500'e yaklaştı

Pandemide 43 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ülkede yaşanan skandal halkı çileden çıkardı. Tıp Federasyonu Başkanı Talavera, "Aşı satın almak için niye bu kadar bekledikleri anlaşıldı" dedi

Geçici Devlet Başkanı Sagasti ile kısa süre önce istifasını sunan Dışişleri Bakanı Elizabeth Astete aralık ayında bir etkinliğe katılırken (Reuters)

Peru'da koronavirüs (Kovid-19) salgınında ağır kayıplar veren halk aşı beklerken hükümet yetkililerinin gizlice aşı yaptırdığını gösteren skandalda bilanço çarpıcı boyutlara ulaştı.

Güney Amerika ülkesinin geçici Devlet Başkanı Francisco Sagasti pazartesi günü yaptığı açıklamada, aralarında eski dışişleri ve sağlık bakanının da bulunduğu 487 hükümet yetkilisinin aşı yaptırdığının anlaşıldığını belirtti.

Associated Press'in (AP) haberine göre Sagasti söz konusu isimlerin, ülkede pandemiyle mücadele eden doktorlar ve diğer sağlık çalışanları için hükümetin getirttiği Çin aşısını gizlice erkenden yaptırmak için konumlarının avantajını kullandıklarını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüs aşılarına erişimde yaşanan adaletsizlik Peru hükümetini sarsarken, ülkenin lideri Sagasti bahsi geçen yetkililerin isimlerinin savcılara teslim edildiğini söyledi.

Televizyon yayınında halka seslenen Sagasti, "Hükümetimizin bir parçası olan bu insanlar kamu görevlileri olarak vazifelerini yerine getirmediler" dedi ve konumlarını kullanan yetkililerin tavrına çok öfkelendiğini vurguladı.

Ülkedeki muhalefet partileri de Çin şirketi Sinopharm tarafından geliştirilen aşıların geniş çaplı aşılama kampanyası başlamadan kapalı kapılar ardında yaptırılmasına dair bir soruşturma açılması talebinde bulundu.

Bugüne kadar salgında yaklaşık 1,3 milyon kişinin enfekte olduğu, 43 binden fazla kişinin de hayatını kaybettiği Peru'da "aşı torpili" halkı çileden çıkardı.

Peru Tıp Federasyonu Başkanı Godofredo Talavera, "Makamlarının avantajını kullandılar. Bu durum, yemek arası bile vermeden günde 24 saat ölümle burun buruna hizmet veren yoğun bakım servislerindeki meslektaşlar için bir öncelik olmadığını doğruluyor. Aşı satın almayı neden bu kadar beklediklerini şimdi anlıyoruz. Hiçbir aceleleri yoktu, zira zaten aşılanmışlardı" diye konuştu.
 


Bakan istifa ederken bile bahane sundu

Gizli aşılamalara dair ifşaat ülkedeki sağlık çalışanları arasında hayal kırıklığı yaratırken, yolsuzluk suçlamasıyla kasım ayında Kongre tarafından görevden alınan eski Devlet Başkanı Martin Vizcarra koltuğunu bırakmadan önce hem kendisinin he de iki aile üyesinin bu aşıyı yaptırdığını doğrulayarak siyasi itibarına yeni bir leke eklemişti.

Dışişleri Bakanı Elizabeth Astete'nin yanı sıra pandemiyle mücadelenin isimleri arasında sayılan Sağlık Bakanı Pilar Mazzetti ve iki bakan yardımcısı birkaç gün önce gizli aşılamaya dahil oldukları anlaşılınca istifa etmişti.

Kaleme aldığı istifa mektubunda aşıyı ocak ayında yaptırdığını kabul eden Astete, bununla birlikte "Kendime hasta olmak gibi bir lüks tanıyamazdım" ifadesini kullanmıştı.


Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU