Fetih Hareketi’nde çatlak: Nasır el-Kudva bağımsız bir liste oluşturmaya karar verdi

Rucub, Merkez Komite seçim listesinin üyelerinin yarıdan fazlasının oylarıyla belirlenmesi halinde hiç kimsenin bunu iptal edemeyeceğini belirterek Hareketi bir buldozere benzetti ve seçilecek kimsenin de Hareketin kılıcını taşıyacağını sözlerine ekledi

Fetih Hareketi Merkez Komite üyesi Nasır el-Kudva (Independent Arabia)

Filistin’de yaklaşan seçimler öncesinde Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Fetih Hareketi için birleşik bir liste oluşturmaya ilişkin tutumundan vazgeçmesiyle, Merkez Komite üyesi Nasır el-Kudva, 2006 seçim senaryosunun tekrarlanmasının bir işareti olarak bağımsız bir liste oluşturmaya karar verdi.

Abbas’ın muhalefeti

El-Kudva’nin Ramallah’taki ofisi, önümüzdeki Mayıs ayında yapılacak seçimler öncesi listelerin oluşturulması ile ilgili ayrıntıları ele almak için gelenler sebebiyle adeta arı kovanına döndü. Independent Arabia’nın edindiği bilgiye göre Abbas’ın yaklaşımına muhalif bir dizi Fetih lideri de ofiste yerini aldı.

Bu adım, el-Kudva'nin iki gün önce Abbas'ın politikasını protesto etmek amacıyla Fetih’in Merkez Komitesi'nin toplantısını boykot etmesinin akabinde geldi.

Abbas ise, başka bir listede yer alacak olan Fetih Hareketi’nin herhangi bir liderini veya üyesini güç kullanmakla tehdit etmişti.

Üç kaynak, el-Kudva’nin yaklaşık 20 yıldır İsrail’in elinde tutuklu bulunan Fetih Merkez Komitesi üyesi Mervan Barguti'ye bağlı kişilerle iletişim kurarak listeyi oluşturmaya başladığını söyledi.

Öte yandan el-Kudva, Fetih’ten bağımsız bir liste oluşturma niyeti olup olmadığı ile ilgili soruyu cevaplamayı reddederek, bu hususta yorum yapmayacağını söyledi.

Fetih Listesi

El-Kudva’nın iki gün önce Merkez Komite toplantısını boykot etmesini yorumlayan Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril er-Rucub, bunun "örgütün sürecine ve önceliklerine gerekli özeni göstermesinden" kaynaklandığını ifade etti. Ancak yine de Merkez Komitesinin bir parçası olduğunu ve kararlarına bağlı kalmak zorunda olduğunu belirtti.

Rucub, Merkez Komite seçim listesinin üyelerinin yarıdan fazlasının oylarıyla belirlenmesi halinde hiç kimsenin bunu iptal edemeyeceğini belirterek Hareketi bir buldozere benzetti ve seçilecek kimsenin de Hareketin kılıcını taşıyacağını sözlerine ekledi.

Konuşmasında Rucub, liderlerinden bir kısmının listelerin dışına çıkmasına bağlı olarak Fetih Hareketi’nin Hamas karşısında seçimleri kaybetmesine neden olan 2006 seçim tecrübesini kesinlikle tekrarlamayacağını açıkladı.

Rucub, Fetih’in, ikna edici ve seçimi kazandıracak kriterler içeren tek bir listesi olacağını vurguladı. Herkesin bunu Hareket üzerinden başarma hırsına sahip olmasını isteyerek, parlamento seçimlerinde Merkez Komite’den veya Devrim Konseyi’nden kesinlikle adaylar olmayacağını da sözlerine ekledi.

Rucub, 1967 sınırlarına bağlı kalarak bir Filistin devleti kurma hedefini taahhüt edecek olması halinde Hamas ile ortak bir seçim listesi oluşturmayı ise reddetmedi.

Ancak el-Kudva, birkaç hafta önce, Hamas ile ortak bir liste oluşturmayı reddettiğini açıklamıştı. Zira Hamas için “halkın çıkarları pahasına fırsatçılık yapılıyor” demiş ve listenin demokratik olmadığını, siyasi olarak da imkansız olup geçmişte olan her şeyi görmezden geldiğini eklemişti.

Rucub, yaptığı açıklamada, birliğin sağlanamaması halinde seçimlerin bölünmenin gölgesinde gerçekleşeceğini, bu durumun da bölünmeye katkı sağlayacağını vurguladı. Önemli sorunları tümüyle seçimler sonrasına erteleme eğiliminin, genel Filistin gerçekliği için büyük bir tehlike oluşturacağı hususunda da uyarıda bulundu.

Fetih liderlerinden Hatem Abdulkadir, Mervan Barguti'nin önümüzdeki Temmuz ayında yapılacak başkanlık seçimlerine aday olma kararlılığında olduğunu, parlamento seçimlerine ise katılmayacağını söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU