Erkan Baş: Bugün parti kapatmaktan bahsedenler, ateşle oynadıklarının farkındalar mı?

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, HDP’nin kapatılması yönünde yapılan çağrılara tepki göstererek, “HDP’ye oy veren 6 milyona yakın yurttaşımızın bu ülkeden umudunu kesmesini mi istiyorsunuz?” diye sordu

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, TBMM’de haftalık basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına Irak’ın kuzeyinde yer alan Gara bölgesinde hayatını kaybeden 13 yurttaşın yakınlarına baş sağlığı dileyerek başlayan Baş “Sözlerime başlarken, Gara’da düzenlenen askeri operasyonun ardından yaşanan toplu kıyımı lanetliyorum” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hayatını kaybeden herkes için Türkiye İşçi Partisi olarak derin üzüntülerini ifade eden TİP Genel Başkanı Baş, “Acılıyız, üzgünüz, öfkeliyiz. Çünkü insanız, insanlığımızı kaybetmedik. 40 yıldır süren ve 50 bine yakın insanımızın hayatını kaybetmesine neden olan bu çatışma ortamı ülkemizin en büyük sorunlardan biri” ifadelerini kullandı.

“Artık yeter”

Türkiye’de yıllardır süren savaş ortamlarından siyasi rant sağlayan kesimlerin olduğunu belirten  Erkan Baş, “40 yıldır dökülen kandan nemalananlar var. 40 yıldır sorun büyüyor. Artık yeter!” dedi.

“Cesurca konuşmalı, gerçek soruları sormalı ve çözümleri göstermeliyiz” diyen Baş sözlerini şöyle sürdürdü:

“40 yıllık sorunlar aynı şeyleri yaparak çözülmez, çözmek için cesur olmalıyız, bu sorunları cesaretle çözülebilir, çözmek zorundayız. 40 yıldır birileri, kan aksın istiyor. Bu ülkenin yoksul çocuklarının canı ve kanı üzerine siyaset yapıyorlar. 40 yıldır sorunun hamasetle silahla çözülebileceğine bizi inandırmaya çalışıyorlar.  40 yıldır dökülen kandan nemalananlar var. 40 yıldır sorun büyüyor. Artık yeter”

“Bu iktidar 6 senedir tek bir adım atmadı”

Basın toplantısının devamında iktidarın Gara’da rehine olarak tutulan yurttaşları kurtarmak için yıllardır tek bir adım dahi atmadığını öne süren Erkan Baş “Şunu kayıtlara geçelim: Bu iktidar kendi yurttaşını kurtarmak için 6 senede tek bir adım atmaktan aciz bir iktidardır” diye konuştu.

“Kendin için vermediğin emri, Gara için neden verdin?”

Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in alıkonanların bulunduğu yerin tespit edildiğini ve bu bölgeye operasyon düzenlendiğini açıkladığını belirten Baş, “Kurtarmak istediğiniz güvenlik görevlilerinin olduğu bir bölgeye bu şekilde bir operasyon düzenlenebilir mi? Bunu akıl, izan sahibi herkese soruyorum; Dünya’da esir düşmüş personelinin olduğu yeri bombalayarak sözde kurtarma operasyonu yapan bir ordu duydunuz mu?” diye sordu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “başarılı bir operasyon gerçekleştirdik” açıklamasına da tepki gösteren Baş, “Buradan açık ve net olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sana soruyoruz; 15 Temmuz gecesi, rehin alındığında kendin için vermediğin bombardıman emrini Gara için neden verdin? Senin hayatın, diğerlerinden daha mı kıymetli.  Bu mudur başarı? Madem başarılı, kendin için neden istemedin?” diye konuştu.

“Siyasi şovunuz yerin dibine batsın”

Gara’da hayatını kaybeden Mevlüt Kahveci’nin annesi Ayşe Güler’i Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kongrsine telefonla bağlanmasını eleştiren Erkan Baş, “Şehidin annesini bağlayıp “Böyle bir şeref herkese nasip olmaz” demek nasıl açıklanabilir? Ayşe Güler’in AKP’li Erdoğan’a ‘Ben oğlumu sana emanet etmiştim’ dediğini hatırlatmak istiyoruz. Madem şereften bahsediyorsun, sen neden evlatlarını askere göndermiyorsun?” dedi.

“HDP’ye yönelik hedef göstermeler kabul edilemez”

İktidarın sorumluluk üstlenmek yerine yıllardır TBMM’deki HDP’yi hedef haline getirerek kendini kurtarmaya çalışırken memleketi yangın yerine çevirdiğini belirten Baş, HDP’nin kapatılması yönünde yapılan çağrılara da tepki gösterdi.

“ TİP olarak net olarak ifade etmek istiyoruz halkın, yurttaşların canına mal olan terör eylemleri nasıl kabul edilmezse, Kürt halkının seçilmiş temsilcilerini hedef alan saldırıların 6 milyon oy almış bir partiyi hedef almak da kabul edilemez” diyen Baş HDP’nin kapatılması yönünde çağrı yapanlar da, “Bugün parti kapatmaktan bahsedenler, ateşle oynadıklarının farkındalar mı? HDP’ye oy veren 6 milyona yakın yurttaşımızın bu ülkeden umudunu kesmesini mi istiyorsunuz? Biz sizinle birlikte yaşamak istemiyoruz mu diyorsunuz?” diye seslendi.

“Bu ülkede Kürtler var. İyi ki varlar ve var olmaya devam edecek” diyen Baş, 6 milyon yurttaşın siyasi tercihlerini gözden çıkarmak isteyenlerin bölücülük ve ayrımcılık yaptıklarını söyledi.

“Partisini Amerika’da kurmuş Erdoğan mı bize ders verecek?”

Muhalefet partilerinin Meclis’e gelen tüm sınır dışı operasyon tezkerelerine destek vermelerini de eleştiren Baş, “Kürt sorununun çözümü için hiçbir şey yapmayan sizler, bir gün iktidar koltuğu bize de nasip olur deyip bekleyecek misiniz? Bu halkın sorunlarını kim çözecek?” diye sordu.

Yaşananlardan ABD’yi sorumlu tutanlara da seslenen TİP lideri, “ABD suçludur. ABD’nin bu coğrafyada dökülen kanda parmağı vardır. ABD ile iş birliği yanlıştır.  Peki, NATO nişanını omuzunda taşıyan Savunma Bakanı! Sen mi bize ders vereceksin? Partisini ABD’de kurmuş Erdoğan, sen mi bize ders vereceksin?” diye konuştu.

Baş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürt sorununun çözümü, halkın sorunlarının dile getirilmesi için bugüne kadar elimizden geleni yaptık. Daha fazlasını yapacağız. Şu açık; Kürt sorununun çözümü için silahlar bir enstrüman olmaktan çıkmıştır. Barış istiyoruz. Her hâl ve şartta barış sesini yükselteceğiz. Barış istiyorsak samimi olacağız. Alıkoymak, alıkonulanları katletmek kabul edilemez.  Gara’daki operasyonda ölen insanların nasıl öldüğü derhal şeffaf bir şekilde soruşturulmalı, bütün ayrıntılarıyla açığa çıkartılmalıdır. Sadece çözüm konuşulmalıdır. Sadece çözümü konuşmaya odaklanmak zorundayız. Hepimiz öfkeliyiz, acılıyız ama siyasete düşen sorumluluk tam da başka acılar yaşanmasın diye adım atmak, görev üstlenmektir“

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU