Pandemide TÜYİSEN’e üye 500 öğrenci yurdundan yarısı kapandı

TÜYİSEN Yönetim Kurulu Üyesi Funda Gökgöl, “Elimiz kolumuz bağlı kurbanlık koyun gibi bekliyoruz. Birçok yurda mülk sahipleri kiralar ödenmediği için içindeki eşyayla birlikte el koyuyor” dedi

Yüz yüze ğitime ara verilemden önce öğrenci yurtlarında hijyen çalışmlaarı yapılmıştı / Fotoğraf: AA

Bir yıldır üniversitelerde eğitim uzaktan yapılıyor. Üniversite öğrencilerine hizmet veren 4 bin 500’ü aşkın yurtta ise alarm zilleri çalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tüm Yurt İşverenleri Sendikası’na (TÜYİSEN) üye 500’ü aşkın yurdun yarısı kapandı. Ayakta kalmaya çalışan yurtların bir bölümüne kiralar ödenmediği için mülk sahipleri içindeki eşyayla el koyarken, çoğu elektrik, su ve doğalgaz faturalarını dahi ödeyemiyor.

Sadece yılbaşından bu yana sahibinden.com sitesi üzerinden satılığa çıkarılan yurt sayısı ise 60. Satışta olan yurtlar arasında İstanbul Fatih’te 200 kişilik erkek öğrenci yurdu da var, Çapa’da 26 milyon liraya devredilmeyi bekleyen yurt da.

Yurtların kapanması ise binlerce kişinin işsiz kalması ve milyarlarca liralık yatırımın atıl olması anlamına geliyor.

“Faturaları ödeyemiyoruz”

Cumhuriyet’e konuşan Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü, Antalya Ticaret Odası Konaklama Grubu Komite Üyesi ile Özel Alya Kız Öğrenci Yurdu Kurucusu Funda Gökgöl, “Elimiz kolumuz bağlı kurbanlık koyun gibi bekliyoruz. Kapısı dahi açılmayan binaya elektrik su, doğalgaz faturası geliyor. Bunlar da ciddi sıkıntı, ödeyemiyoruz. Tüm işletme sahipleri artık yurtları tamamen kapatmayı düşünüyor” dedi.

Yurtların bu yıl da kapalı kalacağını, pandeminin gidişatına göre gelecek eylülde de açılmama riski olduğunu vurgulayan Funda Gökgöl sektörde yaşanan durumu şu şekilde özetledi:

- Sadece TÜYİSEN’e üye 500 yurt var, bunların yaklaşık 250 tanesi kapandı.

- Antalya’da 38 yurt var, yüzde 50’si kapandı. Kare Kız yurdu, Doğa Kent Kız Yurdu, Akademi Kız Yurdu kapananlar arasında. Ciddi anlamda kapanmalar sürüyor.

- El konulan yurtlar var. Kirasını ödeyemediği için mal sahipleri içindeki eşyayla birlikte el koyuyor.

-12 aydır kapalıyım. Bu hafife alınacak bir durum değil. Kapısı dahi açılmayan binaya elektrik su, doğalgaz faturası geliyor. Bunlar da ciddi sıkıntı.

- En küçük yurt 60-70 yataklıdır. Bunun için en az 1.5 milyon TL yatırım gerekiyor. 3 bin kişilik yurtlar var, bunlar için en az 80-100 milyon TL yatırım demek. Bu yurtlar batıyor gerçekten batıyor. Bu yatırımlar çöp oluyor.

- Yurt işletmecilerinin en az yüzde 70’i kiracı statüsünde. Kiralar ödenemiyor.

- Yurt işletmecileri birinci, ikinci, üçüncü krediyi çekti. Artık bankalar da kredi vermiyor. Borcu ödemek için ne yapacak mecburen satıyor ya da yurdu boşaltıyor.

- En küçük yurtta bile 10 kişi istihdam edilir. Şimdi bunların işi de tehlikede. İşletme kazanmıyor, çalışan kazanmıyor, bize öl diyorlar.

- Sendika aracılığıyla kira desteği ve yardım ödeneği çıktı. 1000 TL kira desteği ve 750 lira hibe desteği. Bu destek sadece esnaf kefalet kaydı olanlar ve normal işletmecilere çıktı. Ama bizler ağırlıklı olarak ticaret odalarına bağlı limitet şirketiz ve faydalanamadık. Bugün İstanbul’da çok şubesi olan yurtlardan birinin kirası 90 bin TL, 1000 TL kurtarmaz.

- Cumhurbaşkanı, tek seferde ödenmek üzere 2 bin liradan az ve 40 bin liradan fazla olmamak kaydıyla ciro desteği verileceğini açıkladı. Belki büyük bir rakam değil ama alabilirsek en azından faturalar ödenir.

“Eylülde açılma da zor”

Artık ne yardım ne hibe. En kısa ve en hızlı şekilde okulların açılması gerekiyor” diyen ve kendi işletmesinde 2 milyon liranın üzerinde ciro kaybı olduğunu söyleyen Funda Gökgöl, “Bahar dönemini gözden çıkardık ama, eylülde de açılmama riski var. Bu kabusla yatıp bu kabusla kalkıyoruz. Aşılamalara üniversitelerden, okullardan başlanılmalı. Bu virüs iş yerlerinde, uçakta, toplu taşıma araçlarında bulaşmıyor da sadece üniversitede mi bulaşıyor” dedi.

“Hijyen ürünlerinin son kullanma tarihi geçiyor”

Pandemi başladığı dönemde yurtlardaki hijyen kurallarını sağlamak için işletmelerin ciddi yatırım yaptıklarını  ve hijyen ürünleri ile temizlik makinaları aldıklarını belirten Gökgöl, “Şimdi bunların da son kullanma tarihleri geçiyor. Bu da bizim için büyük zarar. Aşıyı düzgün yapamayıp turizm sezonunu iyi yönetemezsek okullar açılmaz. 4 bin 500 yurdu kaybederiz” diye konuştu.

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU