Bakan Soylu: Uygur Türkü kardeşlerimiz, milletimizin ve devletimizin teminatındadır

Soylu açıklamasında, "Hassasiyetimiz, Uygur Türkü kardeşlerimizin okyanus ötesinden planlanan, uluslararası çatışma vesilesi yapılmak istenilmesine karşı dikkatli olmaktır" dedi

Toplama kamplarındaki ailelerini isteyen Uygurlar bir süredir Çin Büyükelçiliği önünde oturma eylemi yapıyordu / Fotoğraf: Twitter (@KampMagdurlar)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosya medya hesabından Türkiye'deki Uygur Türkleri'nin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Twitter hesabından yazılı açıklama yapan Soylu, "Uygur Türkü kardeşlerimiz ülkemizde Al bayrak ve Gökbayrak gölgesinde hür ve özgürdürler" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Cumhurbaşkanımızın talimatı ile kardeşlerimize yaptığımız hizmetler şerefimizdir" diyen Soylu şöyle devam etti:

Uzun dönem ikametleri, vatandaşlıkları, göç hizmetlerinde ayrıcalıklı yaklaşım; ebeveynleri olmayanlara çıkılan sahiplik ve eğitim meselelerinin çözümüyle her konuda emre amade halimiz Milletimizin asaletinin, kardeşliğimizin bir neticesidir. İnsanlık, kardeşlik borcumuzdur. Bunların şahidi Allah'tır.

Hassasiyetimiz, Uygur Türkü kardeşlerimizin okyanus ötesinden planlanan, uluslararası çatışma vesilesi yapılmak istenilmesine karşı dikkatli olmaktır. Hassasiyetimiz, çekilen eziyetleri ve mazlumiyetlerini, uluslararası sistemin istismar etmesine karşı dikkatli olmaktır.

Uygur Türkü kardeşlerimiz, Milletimizin ve devletimizin teminatındadır. Çünkü bu vatan onların da vatanıdır. Kardeşlerimiz üzerinden şahsımı hedef alarak yapılan ahlaksız paylaşımın sahibinin, Genel Başkanına yakışacak düşük ahlaklı olduğu Milletimizin ve kendilerinin de malumudur.  Bunların bu hassas dönemde niçin kaşıtıldığı da bilinmektedir. Tüm mazlumların davası Milletimizin davasıdır. Allah tüm mazlumlara milletimizi mahcup etmesin.

Ne olmuştu?

Yakınlarından haber almak için Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde eylem yapan Doğu Türkistanlı aileler, polis tarafından dağıtılmıştı.

Oturma eylemleri engellenen Uygurların kaldıkları aparttan çıkmalarına izin verilmediği ortaya çıkmıştı.

Evlerinden çıkmalarına izin verilmeyen Uygurlu aileler yayınladıkları bir video ile açıklama yapmış, hastaneye bile gitmelerine müsade edilmediğini söylemişlerdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU