Avrupa'nın beş büyük liginin transfer raporu yayınlandı: Lille ve Lyon en çok kar eden takımlar olurken, Manchester'ın iki devi 1 milyar eurodan fazla zarar etti

CIES'ın son yayınladığı rapora göre transferde en çok kazanan ile en fazla zarar eden kulüpler belli oldu. Lille 191, Lyon 151 milyon kar ederken, Manchester City 631, Manchester United ise 586 milyon euro zarar etti

Transferde Ligue 1 ekibi Lille 191 milyon euro kar, Premier Lig takımı Manchester City ise 631 milyon euro zarar etti / Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi'nin (CIES), Avrupa'nın en büyük 5 ligi olarak kabul edilen Almanya (Bundesliga), Fransa (Ligue 1), Birleşik Krallık (Premier Lig), İspanya (La Liga) ve İtalya'nın (Serie A) en üst futbol liglerindeki 2016 Yaz Transfer Dönemi ile 2021 Kış Transfer Dönemi'nde takımların transfer için yaptıkları harcamaları içeren raporu yayınlandı.

Araştırmaya göre milli futbolcular Burak Yılmaz, Yusuf Yazıcı ve Mehmet Zeki Çelik'in de formasını giydiği Ligue 1 ekibi Lille, bu süreçte transfere 252 milyon euro harcarken, toplam geliri ise 443 milyon euro olarak gerçekleşti. 

Fransız ekibi, toplamda 191 milyon euro kar ederek listenin ilk sırasında yer aldı.

Lille'in ardından bir başka Fransa temsilcisi Olimpique Lyon, 151 milyon euro kar ile ikinci sıraya yerleşti.

Lyon, söz konusu süreçte 348 milyon euro harcarken, kasasına 499 milyon euro koymayı başardı.

 

Kar.JPG
CIES'in raporuna göre en çok kar eden 20 takım

 

En çok kar eden takımlar sıralamasında üçüncülüğü Serie A temsilcisi Atalanta aldı.

Lacivert-siyahlılar, son 10 transfer döneminde 241 milyon euro harcamasına karşılık 374 milyon euro gelir elde etti ve süreci 133 milyon euro kar ile kapattı.

Araştırmaya göre Monako, 626 milyon euro harcadığı ve 758 milyon gelir elde ettiği süreçte 132 milyon euro kar ile 4. olurken, Bundesliga ekibi Hoffenheim, 87 milyon euro artı ile listenin beşincisi oldu.

 

City-United-Reuters.jpg
Manchester Cityli Kevin DeBruyne ile Manchester United'ın "Altın çocuk" lakaplı futbolcusu Marcus Rashford / Fotoğraf: Reuters

 

Manchester'ın "Maviler"i ve "Kırmızılar"ı, 1 milyar eurodan fazla zarar etti

Dünyanın en değerli kulüpleri arasında yer alan Manchester City ile Manchester United, son 10 transfer sezonunun en başarısız takımları oldu.

2016-21 yıllarındaki transfer dönemlerinde 1 milyar euro harcama barajını aşan iki takımdan biri olan Manchester City, 375 milyon euro gelir elde etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Maviler, 2016'dan bu yana 631 milyon euro zarar ederek, en çok kayıp yaşayan takım unvanını kazandı.

Manchester'ın diğer büyük temsilcisi "Kırmızılar" ise son 10 transfer dönemini 586 milyon euro zararla noktaladı. Old Trafford ekibi, 832 milyon harcamasına karşılık 246 milyon euro gelir sağladı.

En çok zarar eden takımlar sıralamasının üçüncü sırasında Barcelona yer aldı. 

 

Zarar.JPG
CIES'in raporuna göre en çok zarar eden 20 takım 

 

Bordo-mavililer, 2016 Yaz Transfer Dönemi'nden bu yana 1 miyar 171 milyon euro harcarken, 700 milyon gelir elde etti. Barcelona'nın toplam zararı ise 471 milyon olarak kayıtlara geçti.

Yaptığı astronomik transferlerle adından söz ettiren ve geçen sezon Şampiyonlar Ligi'nde final oynayan Paris Saint-Germain, son 10 transfer dönemini 455 milyon euro zararla kapatarak, dördüncü sıraya yerleşti.

Kadrosunda Neymar ve Mbappe gibi yıldızları barındıran Fransız temsilcisi, son beş yılda transfere 854 milyon harcadı. PSG'nin kasasına giren rakam ise 399 milyon euro oldu.

 

Premier Lig-Reuters.jpg
Premier Lig'in son şampiyonu Liverpool, transferde 129 milyon euro zarar etti / Fotoğraf: Reuters

 

Premier Lig ekiplerinin tamamı zararda

Avrupa'nın 5 büyük ligi arasında transferde kar etmeyen tek organizasyon Premier Lig oldu.

Birleşik Krallık'ta Manchester City ile Manchester United'ın ardından en çok zarar eden takım, 346 milyon euro ile Everton oldu.

Bu takımları 339 milyon euro ile Aston Villa, 308 milyon euro ile Chelsea ve 299 milyon euro ile Arsenal takip etti.

Premier Lig'de rakiplerine oranla en az zarar eden kulüp, 50 milyon euro ile Southampton oldu. 

Southampton'ın ardından West Bromwich Albion 73, Newcastle United 77 ve Burnley 82 milyon euroluk kayıp yaşadı. 

 

Atalanta-Reuters.jpg
Atalanta, son yıllarda elde ettiği başarılarla adından söz ettiriyor / Fotoğraf: Reuters

 

Atalanta, Hoffenheim ve Valencia, liglerinin en çok kar eden takımları oldu

Araştırmaya göre İtalya'da en pozitif tabloya 133 milyon euro kar eden Atalanta, en negatif duruma ise 386 milyon euro zarar yazan Inter ile 311 milyon euro kayıp yaşayan Milan imza attı.

Bundesliga'da Hoffenheim 87 milyon euro kar, Leipzig 176, Bayern Münihise 171 milyon euro zarar etti.

La Liga'da ise Valencia 67, Athletic Bilbao 66 milyon euro ile en çok kazanç sağlayan takımlar olurken, Barcelona 471, Atletico Madrid 104, Sevilla 92, Real Madrid ise 91 milyon euroluk kayıplarıyla dikkat çekti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU