Kılıçdaroğlu’ndan aydınlara çağrı: Erdoğan’ın ortaya attığı gündem üzerinde yorum yapmaya bile değmez

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın yeni anayasa çağrısı için aydınlara “dikkate almayın” çağrısında bulundu

Kılıçdaroğlu, "Erdoğan, kazanabileceğini düşünse derhal seçim yapar” dedi / Fotoğraf: AA

CHP’li Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, BirGün Ankara temsilcisi Nurcan Gökdemir ve parlamento muhabiri Hüseyin Şimşek’in sorularını yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Vatandaşın gündeminde yok”

“Vatandaşın Anayasa diye bir gündemi de yok. Sadece belli bir entelektüel kesim bu tartışmanın içinde” diyen CHP lideri, aydınlara da bir çağrıda bulundu.

“Bu ülkenin bütün aydınlarından bir şey rica ediyorum. “Erdoğan’ın ortaya attığı gündem üzerinde yorum yapmaya bile değmez” derlerse en güzelini yapmış olurlar” diyen CHP lideri, iktidarın bu konuda bir ajandası olmadığını ve birilerinin “Şu konuyu söylersen bu konu tartışılır” şeklindeki yönlendirmeleri ile bu tür tartışmaların başlatıldığını savundu.

“Buyurun yapın”

Anayasa konusuna girmek de istemediğini belirten Kılıçdaroğlu, iktidara şöyle seslendi:

“Anayasa yapacağız” diyorsanız MHP ile yan yanasınız demektir, buyurun yapın. Yönetim yeteneğini kaybeden ve dağılan bir siyasi iktidarın bu ülkeye getireceği hiçbir yarar yoktur. Şu ana kadar özellikle, “Şahsım rejimi” diye tanımladığımız süreçten itibaren, tüm yetkilerin Erdoğan’a verildiği tarihten itibaren Türkiye, ekonomik ve siyasal olarak, eğitimde de geriye gitmiştir. O kadar ki Akdeniz’de uluslararası sularda bizim bir gemimizde arama yapılacak. Dört saat Türkiye’de yetkili bulunamayacak. Hiçbir bakanlığın yetkisi yok. Bütün güç bir kişide toplandı. Dışişleri Bakanı, Ekonomi Bakanı… Yok aslında”

“Kurucu ifadesi ile hedeflenen nedir?”

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın “yeni anayasa kuruluş anayasası olacak” şeklindeki sözlerine de tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Üstelik bu Anayasa değişikliği için de “kurucu” ifadesini kullanıyorlar. Geriye dönmek istiyorlar bir anlamda. Ne olursa olsun AKP iktidarı artık Türkiye’yi yönetemiyor. Her alanda ciddi sorunlar var, Türkiye meşgul ediliyor” şeklinde konuştu.

Laiklik ilkesi tartışmaları

Kılıçdaroğlu, Anayasa’dan laiklik ilkesinin çıkarılması yönündeki çağrılar hakkındaki soru üzerine, “Laiklik ilkesinin Anayasa’dan çıkartılacağını tahmin etmiyorum. Bu, Erdoğan ya da Devlet Bahçeli tarafından dillendirilmiş değil. Önemli olan bunun onlar tarafından dillendirilmesi” dedi.

"Biden’ın önünde taklaya hazırlar"

İktidar sözcülerinin kendisi için “Biden’ci” dediklerini hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, “Ben Biden’cı değil, Türkiyeci’yim. Biden’in seçim kampanyasına destek vermek için insan gönderenler bunlar değil mi? Biden’in önünde takla atmaya hazır olanlar da bunlar. ABD’ye gidip farklı konuşup Türkiye’de farklı konuşanlar bunlar. S-400’lerde Girit Modeli diye arayışa giren bunlar. Kim Biden’cı? Biz, Türkiye’nin çıkarlarını savunuyoruz ve her ülkeye saygı gösteriyoruz” dedi.

kkb.jpg
Kılıçdaroğlu, BirGün Ankara temsilcisi Nurcan Gökdemir ve parlamento muhabiri Hüseyin Şimşek’in sorularını yanıtladı / Fotoğraf: BirGün

 

“Yaptığı her hamle koltuk için”

“Erdoğan’ın bu saatten sonra Türkiye’ye verebileceği hiçbir şeyi yok. Ne yaparsa yapsın. Erken seçim de konuşuluyor. Erdoğan, kazanabileceğini düşünse derhal seçim yapar” diyen Kılıçdaroğlu,yeni anayasa ve reform çağrılarını da “Erdoğan, artık Türkiye’yi yönetemiyor. Acaba yerimi nasıl korurum, arayışı içinde. Aslında nasıl yerimde kalırım, öyle düzenlemeler yapayım ki seçim sonucunda ben yerimde kalabileyim, koltuğumu koruyabileyim, düşüncesi tam olarak” değerlendirmesinde bulundu.

“Erdoğan’ın rahatsızlığının temel sebebi AK Partililerin de beni dinliyor olması”

Erdoğan’ın grup toplantılarını çarşamba gününe almasının nedeninin kendisine cevap vermek olduğunu ifade eden CHP lideri, “Erdoğan’ın doğrudan doğruya hedef aldığı ve en büyük rahatsızlık duyduğu kişi de benim. Neden? Çünkü doğruları söylüyoruz. Erdoğan bunlardan müthiş rahatsız oluyor. Rahatsızlığının temel sebebi de özellikle AK Partililerin de beni dinliyor olması. Bu nedenle, “Acaba Kılıçdaroğlu’nu nasıl sustururum” diyerek kara kara düşünüyor. Bazı televizyon kanallarına telefon edilerek “CHP Genel Başkanı, Salı konuşmasını yaptığında şu kadar dakika vereceksiniz ve sonrasında keseceksiniz” diye talimat verildiğini de gayet iyi biliyoruz. Bunu televizyon kanalları bize söylüyor, “Baskı altındayız ve başka seçeneğimiz yok” diyorlar” diye konuştu.

“Millet İttifakı’na gücü yetmez”

“Demokrasiye inanıyorsanız, gelmesini bildiğiniz gibi gitmesini de bileceksiniz” diyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın bütün hedefinin Millet İttifakı’nı dağıtmak olduğunu savunarak, “Erdoğan, kontrolünü kaybetmiş vaziyette. Benzemezleri bir arada tuttuğumu söylüyor. “Birbirine benzemez” dediği partileriz, doğru ama hepimizin ortak hedefi var o da demokrasi. Erdoğan’ın kafasında demokrasi olmadığı için bizim de kafamızda yok sanıyor ve bir araya gelmemize şaşırıyor” dedi.

Uzay projesi: Arada bir vatandaşın gülümsemesi lazım

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı uzay projesi için de “En sonunda da Ay’a gidiyoruz masalı ile geldiler. Ay’a gidiyorlarsa gitsinler. Ay’a gidiyoruz dediler de biz karşı mı çıktık? Çıksınlar Ay’a… Arada bir vatandaşın gülümsemesi lazım. Bu gülümsemeye katkı sunduğu için de teşekkür edelim” ifadelerini kullandı.

 

BirGün, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU