BM'den ABD ve müttefiklerine uyarı: Yaptırımlarınız pandemiyle boğuşan Venezuela'da insani felakete yol açıyor

Yaptırımların yıllar içinde sertleşmesiyle birlikte Venezuela'da devletin geliri yüzde 99 düştü ve ülke sert tedbirlerin öncesinde sahip olduğu gelirin sadece yüzde 1'i ile yaşamak zorunda bırakıldı

Venezuela'da yaptırımların derinleştirdiği ekonomik sorunlar yoksulluk seviyesini artırdı (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Raportörü Alena Douhan, ABD ve müttefiklerinin yaptırımlarının koronavirüs (Kovid-9) pandemisi sırasında Venezuela'da ciddi boyutta krize neden olduğunu belirterek yaptırımların derhal kaldırılması çağrısında bulundu.

Douhan'ın "tek taraflı zorlayıcı önlemlerin etkisi" üzerine cuma günü paylaştığı ön rapor, Venezuela'daki çeşitli sanayi sahalarına ve kurumlara uygulanan yaptırımların tüm nüfus için "ekonomik ve insani felaketlerle" sonuçlandığını ve bu kısıtlamaların bilhassa yoksullar ve diğer savunmasız gruplardakiler için "yıkıcı etkilerinin" olduğunu ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Russia Today'in (RT) haberine göre Latin Amerika ülkesinde yaşanan kıtlıkların büyük oranda yaptırım kaynaklı olduğuna dikkat çeken Douhan, "Bugün Venezuela gerekli makine, yedek parça, elektrik, su, yakıt, doğalgaz, yiyecek ve ilaç eksikliğiyle karşı karşıya bulunuyor" dedi ve yaklaşık 2,5 milyon Venezuelalının ciddi seviyede gıda güvensizliğine karşı mücadele verdiğini ekledi.

Venezuela'da ilaçlar ve aşılar için kullanılabilecek milyarlarca dolarlık varlığın yabancı bankalarda dondurulmuş durumda olduğu belirtilirken, söz konusu yaptırımların bu ülkenin koronavirüs salgınıyla boğuştuğu bir sırada bilhassa sert sonuçlar doğurduğu vurgulandı.

Douhan, "ABD, Birleşik Krallık (BK) ve Portekiz'deki bankaların, Venezuela varlıklarını ilaç, aşı ve koruyucu kitler satın almak için bile serbest bırakmayı defalarca reddetmesi, bu ülkenin Kovid-19 acil durumuna yanıt vermesini engelliyor" ifadesini kullandı.

"Tek taraflı yaptırımların insan haklarından yararlanma üzerindeki etkisini" değerlendirmek üzere 1-12 Şubat tarihlerinde Venezuela'yı ziyaret eden Douhan, aralarında Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun da bulunduğu bir dizi üst düzey yetkilinin yanı sıra sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler gibi çeşitli alanlarda çalışan görevlilerle bir araya geldi.

ABD yaptırımlarının 2005'ten bu yana sürekli arttığını, 2014, 2017, 2019 ve yine 2020'de getirilen yeni önlemlerde ABD'yi bazı müttefik ülkelerin de takip ettiğini kaydeden Douhan, bu durumun ekonomisi yüksek oranda petrole bağımlı Venezuela'nın içinde bulunduğu sorunları daha da derinleştirdiğini belirtti.
 


Yaptırımların yıllar içinde sertleşmesiyle birlikte Venezuela'da devletin geliri yüzde 99 gibi sarsıcı bir oranda düştü ve ülke yaptırım öncesi sahip olduğu gelirin sadece yüzde 1'i ile yaşamak zorunda bırakıldı.

BM raportörü, ABD, BK ve diğer müttefikleri, bu yaptırımları "uluslararası hukuk, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve mülteci hukuku ilkelerini dikkate alarak gözden geçirmeye ve kaldırmaya" davet etti.

Washington'ı ikincil yaptırımlardan ve Karacas'la anlaşma yapmak isteyen üçüncü taraflara ceza kesmekten vazgeçmeye de çağıran Douhan, bu tür önlemlerin ABD misillemesinden korkan devletlerin yaptırımlara "aşırı uyum" göstermesiyle sonuçlandığını söyledi.

Son olarak Douhan, yabancı finans kuruluşlarına da Venezuela Merkez Bankası'nın varlıklarını derhal serbest bırakarak "Venezuela halkının insani ihtiyaçlarını ve kamu hizmetlerinin yeniden yapılandırılmasını garanti altına almak adına ilaç, aşı, gıda, tıbbi ve diğer ekipman, yedek parça ve diğer temel ürünlerin satın alınmasına izin vermesi" tavsiyesinde bulundu.


Independent Türkçe, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU