15 Temmuz gazileri yeniden ifadeye çağrılıyor: Muhalif gazilere gözdağı mı veriliyor?

İfadeye çağrılan gazilerin bir kısmı, kendileri için toplanan paraların akıbetini sordukları için gözdağı verilmek istendiğini iddia ediyor

Fotoğraf: AA

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin üzerinden 4,5 yıl geçti. Aradan geçen sürede, darbecilerin yargılandığı davaların büyük çoğunluğunda karar çıktı. Bazı davalar ise sürüyor. 

Yargılamalarda, darbe girişimine karşı koyarken hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar da müşteki ve mağdur sıfatıyla ifade verdi.

251 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 734 kişinin yaralandığı darbe girişimi nedeniyle açılan davaların en önemlilerinden biri de Genelkurmay Çatı Davası. 
 

ankara 17. acm.jpg
Ankara 17. ACM'nin talimat yazısı / Görsel: Independent Türkçe


Talimat yazısı yazıldı

Genelkurmay Çatı Davası'nın görüldüğü Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlara sorulmak üzere, mahkemelere talimat yazısı gönderdi. 29 Ocak'ta yazılan talimat yazısında mağdur ve müştekilere şu soruların sorulması istendi:

İlgilinin 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen darbe girişimi sırasında yaralanıp yaralanmadığı, yaralanmış ise olay günü nerede ve ne şekilde yaralandığı anlaşılacak şekilde olay gününe ilişkin bilgi ve görgüsü,
Söz konusu olaya ilişkin maddi zararının bulunup bulunmadığı, bulunuyor ise nevi ve miktarı,
Hastane raporunun bulunup bulunmadığı, bulunuyor ise raporları hangi hastaneden aldığı,
Söz konusu olaya ilişkin şikayetinin bulunup bulunmadığı ve katılma talebinde bulunup bulunmadığı, 
Söz konusu olaya ilişkin daha önce herhangi bir soruşturma veya kovuşturma dosyasında beyan verip vermediği...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Gazilerin bir kısmı tedirgin

Mağdur ve müştekilere gönderilen bu sorular, bazı 15 Temmuz gazilerinde tedirginliğe yol açtı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar için toplanan paraların akıbetini soran bazı gaziler, yöneltilen soruları daha önce yanıtladıklarını belirtiyor. 

Çeşitli eylemler ve basın açıklamaları yaparak kendileri için toplanan paraların akıbetini soran gaziler, kendilerine yöneltilen soruların yanıtlarının dava dosyalarında olduğuna dikkati çekiyor.

Gaziler, yeniden ifadeye çağrılarak, yaptıkları eylemler nedeniyle kendilerine gözdağı vermenin amaçlandığı iddia ediyor. 

 

 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU