IQ'su 75'in altında olan idam mahkumu, infazdan son anda kurtuldu

Eyalet, temyiz mahkemesinin idam mahkumu hakkındaki kararına itiraz etmeyi planlıyor

Alabama'da idam mahkumu Willie B. Smith III (Alabama Ceza İnfaz Kurumu)

Perşembe günü Alabama'da bir temyiz mahkemesi idam edilmesine saatler kala bir idam mahkumu için infazın ertelenmesi kararı verdi.

Çarşamba günü Alabama'nın güneyindeki hapishanede gerçekleşmesi planlanan infazına yaklaşık 21 saat kala ABD 11. Bölge Temyiz Mahkemesi tarafından mahkum Willie B. Smith III'nin infazının ertelenmesi kararı verildi.

1991'de Alabama eyaletinin Birmingham kentinde bir polis dedektifinin kız kardeşi Sharma Ruth Johnson'ın av tüfeğiyle öldürülmekten 1992 yılında mahkum edilmesinin ardından 51 yaşındaki mahkumun infazı için 20 yıl geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcılar Smith'in 22 yaşındaki Johnson'ı bir ATM önünden silah zoruyla kaçırdığını, Johnson'ın 80 dolarını (yaklaşık 560 TL) çaldığını ve ardından onu Birmingham kentindeki bir mezarlığa götürüp başının arkasından vurarak öldürdüğünü söylemişti.

Temyiz mahkemesine göre IQ'su 75'in altında olan Smith'in infazla bağlantılı formları doldururken Alabama eyaletinin kendisine gerektiği gibi yardım etmediği iddiası şimdi dikkate alınacak.

2021'de idam infazı gerçekleştiren ilk eyalet olma yolunda giden Alabama'nın temyiz mahkemesinin kararına itiraz etmesi bekleniyor. Eyalet Smith'in iddiasının idamı geciktirmek için bir son dakika hamlesi olduğunu iddia ediyor.

Eyaletin, temyiz mahkemesinin Smith'in şahsi papazının infaz odasına girmesine izin verilmediği sürece Smith'in idam edilemeyeceğini belirten ayrı bir kararına da itiraz etmesi bekleniyor.

Alabama daha önce infaz odasına talep edilmesi durumunda mahkumla birlikte dua edecek bir cezaevi papazı yerleştirmişti; fakat Müslüman mahkumların infaz odasında bir imamın bulunmasını istemesi üzerine bu uygulamaya son verildi.

Ölüm Cezası Bilgi Merkezi'ne göre Smith'in infazı, Kovid-19 pandemisi sırasında gerçekleştirilen az sayıdaki idamdan biri olacaktı. 8 Temmuz'dan bu yana da hiçbir eyalette infaz gerçekleştirilmemişti.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU