Almanya'dan Kuzey Akım 2 uyarısı: Rusya'yla köprüleri yakmak tehlikeli

Yapımı yılan hikayesine dönen Kuzey Akım 2’nin, ABD’nin yaptırım tehditleri nedeniyle iptal edilebileceği söylenmişti

Maas, projenin ucuz enerji arzından daha büyük anlam ifade ettiğini söyledi (Reuters)

Rus doğalgazının Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya sevk edilmesini öngören ve siyasi tartışmalar nedeniyle yapımı yılan hikayesine dönen Kuzey Akım 2 projesiyle ilgili konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, projenin Rusya ve Batı arasındaki son siyasi bağlardan biri olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Projeyle ilgili eleştirilere yanıt veren Maas, projenin iptalini isteyen tarafların bunun jeostratejik sonuçlarını düşünmesi gerektiğini belirterek "Bunun Avrupa’nın Rusya üzerindeki etkisine dair beklentiler açısından ne anlama geldiği hesap edilmeli" dedi. Maas, "Rusya’daki olaylar nedeniyle bu ülkeyle daha fazla iş yapamayız diyorlar. Köprüleri yakmanın sadece yanlış değil aynı zamanda tehlikeli olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Projeye karşı çıkan bazı ülkelerin çifte standart uyguladığını savunan Alman bakan, "Bazı ülkeler inşaata karşı çıkarken bir yandan da Rusya’dan petrol ithalatını artırıyor" ifadelerini kullandı.

Rus enerji şirketi Gazprom, 19 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinde siyasi baskılar nedeniyle askıya alınma veya iptal edilme riski bulunduğunu belirtmişti. ABD'nin yaptırım tehditlerinin ardından Aralık 2019'da durdurulan projenin inşasına geçen ay sonunda yeniden başlanmıştı.

ABD, 11 milyar dolarlık projenin "Avrupa’nın enerji güvenliğine ve ABD’nin ulusal güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit" olduğunu savunuyor.


Independent Türkçe, RT

DAHA FAZLA HABER OKU