Kılıçdaroğlu: Namuslu, düzgün siyasetçi eksiğimiz var

“Cebine çalışan siyasetçi, bu ülkeye hayır getirmez. Siyasetçi cebine değil, millete çalışacak”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bolu’da kanaat önderleriyle bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mevcut ve eski baro başkanları, belediye başkanları, milletvekilleri ve muhtarlarla ile buluşan Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada “Namuslu, düzgün siyasetçi eksiğimiz var. Cebine çalışan siyasetçi, bu ülkeye hayır getirmez. Siyasetçi cebine değil, millete çalışacak. Şunu unutmayın: Bir ülkenin en tepe noktasında oturan kişinin mal varlığı, başka bir devletin başkanı tarafından koz olarak kullanılıyorsa orada sorunumuz var demektir. ‘Senin mal varlığını inceleyeceğim ha bak kızdırma beni’ dediği andan itibaren, ona hak ettiği cevap gelmiyor ve susuluyorsa orda bir sorunumuz var demektir. Devleti yönetenin tertemiz olması lazım. Pürü pak olması lazım. Devleti yönetmek sıradan bir olay değildir. Devleti yönetmek için her şeyden önce arkanızda kara bir leke olmayacak” dedi.

Neden gençler umudunu yurt dışında arıyor?

Kılıçdaroğlu, 1940'lı yıllarda dünyada uçak üreten 5 ülkeden birinin Türkiye olduğunu ifade ederek, "1940'lı yıllardan 2020 yıllara nasıl geldik? Kendi gemimizi yapıyorduk, neden vazgeçtik? Ciddi bir eğitim kurumlarımız vardı, neden eğitim sistemimiz iflas etti? Bütün Orta Doğu ile Balkanlarla dosttuk, neden kavgalı hale geldik? En büyük zenginliğimiz ne bizim? Petrolümüz yok, madenlerimiz yok. En büyük zenginliğimiz eğitilmiş insan kaynağı. Neden gençler Türkiye'de değil de yurt dışında umutlarını arıyorlar. Bunların üzerinde sadece ben düşünürsem, yanlış olur. Bu ülkede yaşayan hangi partiye oy verirse versin, bu ülkede yaşayan her vatandaşın düşünmesi ve sorgulaması lazım" diye konuştu. 

Neden sesiniz çıkmıyor?

1833'te bu topraklarda yapılan ilk seçimin, bir muhtarlık seçimi olduğunu kaydederek, demokrasinin mihenk taşının muhtarlar olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Demokrasinin mihenk taşı muhtarsa, muhtarlar demokrasilerde aradıklarını bulabildiler mi? Muhtarlara hak ettikleri teslim edildi mi? Edilmediyse, ‘neden teslim edilmedi’ diye konuşmadınız? Birleşik oy pusulası niye yok sizde? Üstelik muhtar seçimi en demokratik seçimdir. Muhtarın önemli görevi de vardır. Muhtar kanaat önderidir. Sosyal yardımlar yapılıyor. Bir mahallede kimin fakir kimin zengin olduğunu en iyi muhtar bilir. Soru şu: Neden sosyal yardımlar muhtarlar aracılığı ile dağıtılmıyor? Neden talep etmiyorsunuz? Mücadele etmesini, talep etmesini bileceksiniz. ‘İzne ayrılamıyoruz, ödeneklerimiz kesiliyor.’ Niye maaş almıyorsunuz? Belediye başkanı, milletvekili, bakan, cumhurbaşkanı maaş alır. Onları halk seçtiyse sizi de halk seçti. Neden bu çifte standart? Neden bu konuda hiç sesinizi çıkarmıyorsunuz?” dedi.

“Faizi Londra'daki bir avuç tefeciye ödüyoruz"

Devletin kasasından 2020 yılında 134 milyar 700 milyon lira faiz çıktığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet tarihinin en yüksek faizini ödüyoruz. Faizi kimlere ödüyoruz? Londra'daki bir avuç tefeciye ödüyoruz. Parayı onlardan alıyoruz, ayrıca onlardan emir alıyoruz, emrin gereği olarak parayı istediğimiz yerde kullanamıyoruz sonra onlara faiz ödüyoruz." dedi. 

Kılıçdaroğlu, son bir yılda 19 milyar dolar faiz ödendiğini ileri sürerek, şunları kaydetti:

"Ayda 1 milyar 600 milyon dolar, bir günde 52 milyon dolar, bir saatte 2 milyon 200 bin dolar faiz ödüyoruz. Düşünün, bugüne kadar gelen hükümetler içinde bu kadar faiz ödeyen ikinci bir hükümet var mıdır ve bu paralar nereye gitti? Faizi alan Türkiye'ye yatırım yapıyor mı? Londra'daki adam Türkiye'ye neden yatırım yapsın? Elinde viski kadehi oturmuş oraya, bol miktarda parası var, veriyorsun, istediğin faizi dikte ettiriyorsun, 'şu faizden alacaksın' diyor o da mecburen gidip o faizden alıyor. Faizi kim ödeyecek? Sizler ödeyeceksiniz. Sonra dönüp diyoruz ki biz neden fakirleştik. Para nereye gidiyor, Londra'daki bir avuç tefeciye gidiyor" 

“Bu bir ahlak meselesidir”

Hükümetin pandemi döneminde esnafa çeşitli desteklerde bulunduğunu ancak bu desteğin yeterli olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “En büyük zaaf devlet yönetiminde israftır, inancımıza göre de israf haramdır. Demokrasinin çıkış noktası ‘ey hükümet ben sana vergi veriyorum bu vergimi nereye harcadın?’ Bu sorunun sorulduğu yerde demokrasi vardır. Bu işin sağı solu yoktur arkadaşlar, bu bir ahlak meselesidir. Vatandaşa hesap vermek siyaset kurumuna onur kazandırır, şeref kazandırır” şeklinde konuştu.

cevap.jpg
Kılıçdaroğlu, katıldığı programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı / Fotoğraf: AA

 

Berberoğlu'nun Meclis'e dönmesi

Kemal Kılıçdaroğlu, Bolu Belediyesi'ndeki programının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, Enis Berberoğlu'nun milletvekili vasfını yeniden kazanması hakkında, "Politik gücü de görüyoruz burada ama adaleti de görüyoruz. Sonuçta galip olan adalet. Enis Bey geldi, mutluyum, sevinçliyim ama Türkiye adına da üzülüyorum. Böyle bir tablo keşke hiç yaşanmasaydı" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU