Kahveci: Aklınızı başınıza alın ve ülkemizin bitmekte olduğunu anlayın

"Bakın insanlar evlenemiyor, çocuk sahibi olamıyor. Gelecek umutları biten toplumların travmasını yaşıyoruz. 10-15 yıl sonra fakir ve yaşlı ülke olacağız"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesinin ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, Türkiye’de nüfusun gittikçe yaşlandığını, doğum oranlarının düştüğünü ifade ederken “Yakın zamanda isteseler de çalışacak insan kalmayacak... Geriden gelen nüfus bitiyor” dedi.

Kahveci, bugünkü köşe yazısında ülkedeki nüfus ve çalışma oranı konusunda bazı bilgiler verdi:

Ülkemizde çalışan sayısı ile emekli sayısı farkı ekonomi durduğunda hızla artıyor. 2014-2015 yıllarında 1,72 çalışan 1 emekliye bakıyordu; oysa bu oran 2000 yılında 1,55 çalışanın 1 emekliye bakması şeklinde değişti. Bir ülkenin sağlıklı bir yapısı için 4 çalışanın 1 emekliye bakması gerekir. Bizde durum felaket nitelikte bozuk. Bu sistemde çalışan az olduğundan vergi ve sosyal güvenlik yükleri oldukça yüksek tutuluyor. Maaş bağlama oranı ise, 2000 öncesinde yüzde 70’lerdeyken şimdi yüzde 35’lere çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar yazarı, “Hem çalışan sürünüyor, hem de emekli sürünüyor” tespitine yer vererek şunları yazdı:

Ülkemizde şu dönemde çalışabilir nüfus oranı en yükseklerde. Genç nüfus az, yaşlı nüfus oranı düşük. Ama bu özelliğimizi hızla kaybediyoruz. Bu yıllarda çalışmaktan başka çaremiz yok. Yakın zamanda isteseler de çalışacak insan kalmayacak... Geriden gelen nüfus bitiyor. Vaktimiz bitti.

Bakın insanlar evlenemiyor, çocuk sahibi olamıyor. Gelecek umutları biten toplumların travmasını yaşıyoruz. 10-15 yıl sonra fakir ve yaşlı ülke olacağız. Tekrar söylüyorum, yakında emekli maaşı ödeyecek çalışan bulamayacağız. İş çok ciddi. Aklınızı başınıza alın ve ülkemizin bitmekte olduğunu anlayın. “Aç kalırız yedirmeyiz” söyleminiz tam da gerçekleşiyor. Ama aç bıraktığınız evladınızın gözüne de bakabilecek misiniz?

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU