Destici'den Akşener'e yeni anayasa ziyareti

BBP Genel Başkanı Destici, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’i ziyaret etti. İki genel başkan yeni anayasa konusunda görüştü

Fotoğraf: İYİ Parti 

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa DESTİCİ, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i parti genel merkezinde ziyaret etti. Ziyaret sonrası iki genel başkan ortak basın açıklaması yaptı.

Türkiye’nin önündeki meseleleri konuşmak için siyasi partilerle görüştüklerini dile getiren Destici şunları söyledi:

Özellikle bugünkü ziyaretimizin konusu yeni anayasa. Güvenliği, özgürlüğü, refahı ve adaleti esas alacak bir anayasadan yanayız. Cumhurbaşkanının çağrısını samimi ve desteklenmesi gereken, onun öncesinde konuşulması gereken bir çağrı olarak görüyoruz. Büyük Birlik Partisi olarak da samimi buluyoruz ve destekliyoruz. Biz BBP olarak toplumun hiçbir kesiminin ayrılmadan bu sürece katkı vermesini arzu ediyoruz.  Özellikle ilk dört madde konusunda herkes bilsin ki, devletin bayrağı, devletin dili, devletin başkenti üniter yapısı konusunda zaten kimse hiç kimse değişsin demiyor. Bunlar değişsin diyen Büyük Birlik Partisi’nin de hışmına uğrar. Bunu herkesin bu şekilde bilmesini arzu ediyorum. Seçim kanunu ile ilgili hep demokratik bir tavır sergiledik. Biz tam demokratik bir siyasi partiler ve seçim kanunu istiyoruz.

Destici gazetecilerin HDP ile görüşecek misiniz sorusuna ise şöyle yanıt verdi:  

HDP ile görüşmemiz sözkonusu değil. Orada tavrımız net. Terörle iltisakı olan, terörün partisi olduğu açık bir şekilde bilinen bir partiyle bizim görüşmemiz sözkonusu değil. Eğer terörle aralarına mesafe koyarlar, PKK’yı PYD’yi terör örgütü olarak ilan ederler, ülkenin milletin birliğinin yanında dururlarsa bizim kimseyle şahsi bir problemimiz yok.   

“Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirilmemesine ve dokunulmaması gerektiğine dair Sayın Destici ile aynı sayfadayız” diyen Akşener ise şunları söyledi: 

Biz bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye sunulan her şeyin bir şahsın iki dudağı arasına sıkıştırıldığı bir sistem olarak görüyoruz. Ekonomik manada, hukuki manada, TBMM’nin hızlı karar alması gerektiği gibi konularda uçacaktık, aşacaktık, kaçacaktık. Bunların olmadığını ve Türkiye’nin sıkıştığını gördüğümüz için iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sistem diye, vesayet odaklarının da ortadan kaldırıldığı, vesayet haklarının siyasetin içine burnunu sokmadığı gerçekten demokrasinin, hukukun, adaletin tesis edildiği, liyakat sisteminin tesis edildiği bir sistemi öneriyoruz, bunun peşinde de epeydir çalışıyoruz.

Yeni anayasanın içinde neler var bilmiyoruz ama Sayın Destici,‘önyargısız bakın her şeye’ dedi. O önyargı konusuna katılıyorum biz birbirimize önyargılı olmamalıyız. BBP’nin bir özelliği var hem Cumhur ittifakının bileşenleri ile hem de millet ittifakının bileşenleri ile irtibat kurma imkanına sahip. Bu tutumu ve pozisyonu Türkiye açısından çok önemli buluyorum. Bugün bizimle görüştü bildiğim kadarıyla önümüzdeki hafta CHP ile görüşecek. Bu önemli bir pozisyondur bu pozisyonun muhafazası Türkiye açısından da önemlidir.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU