İngiliz Dışişleri Bakanı Hunt: Savunma harcamalarını artırarak, ABD’ye yardımcı olmalıyız

Söz konusu teklif, Hunt’ın Muhafazakar Partililer arasında puan toplamasına yarayabilir

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt / Fotoğraf: The Independent

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, ülkesini savunma harcamalarında ve “sert güç” kullanımında büyük çaplı artış yapmaya çağırdı. 

Londra Belediye Başkanı’nın resmi konutu Mansion House’ta düzenlenen yıllık toplantıda söz alan Hunt, “büyük müttefikleri” ABD’nin, Donald Trump yönetimindeki askeri gücünden övgüyle bahsederken, İngiltere’nin de aynı yoldan gitmesini teklif etti.

Bir süre önce görevden alınan Savunma Bakanı Gavin Williamson’ın Çin’e karşı sarf ettiği tartışmalı uyarıyı tekrar eden Hunt, “Daha saldırgan bir Rusya ve daha iddialı bir Çin’le karşı karşıyayız. Dünyadaki güç dengesinin 25 yıl içinde nasıl olacağını bilmiyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuşmasında ABD’yi işaret eden Hunt, “Diğer NATO üyeleri savunmaya yüzde 1-2’lik pay ayırırken, tek bir müttefikin GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 4’ünü harcaması sürdürülebilir bir yol değil. Dolayısıyla şu veya bu sebeple, önümüzdeki 10 yılda yeni bir savunma ve güvenlik stratejisi geliştirmenin zamanının geldiğine inanıyorum. Savunmaya ayırdığımız GSYİH oranını kesinlikle artırmalıyız" ifadelerini kullandı. 

ABD’nin yolundan gitme çağrısı yapan Dışişleri Bakanı Hunt, artırılmasını istediği miktarla ilgili bilgi vermezken, İngiltere’nin 36 milyar sterlinlik (yaklaşık 280 milyar TL) mevcut savunma bütçesinin, ülke GSYİH’sinin yüzde 2’sine karşılık geldiği belirtiliyor. Bu nedenle yapılacak büyük çaplı bir artışın 10 milyarlarca sterline mal olabileceği tahmin ediliyor.  

Öte yandan Hunt’ın bu çıkış sayesinde, ufukta beliren liderlik yarışında Muhafazakar Parti üyelerinin gözüne girmesi muhtemel görünüyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU