İskilipli Atıf Hoca tartışması… Lek: Önce Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını övenleri hakim karşısına çıkartın; Dr. Sılay: Kuvayı Milliye aleyhindeki fetvaya Atıf Hoca karşı çıktı

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi'nin 95. yılı nedeniyle düzenlenen anmaya iştirak etmesiyle başlayan tartışması sürüyor. İskilipli Atıf Hoca Derneği Kurucu Başkanı Lek, Atıf Hoca'nın milli mücadele düşmanı olmadığını söyledi

İskilipli Atıf Hoca'nın idam edilişinin 95. yılı anma programına Çorum Valisi Mustafa Çiftçi'nin katılmasıyla başlayan tartışma devam ediyor. 

Birçok kişi sosyal medya aracılığıyla anma programına katılan Vali Çiftçi'yi eleştirirken İskilipli Atıf Hoca'ya ilişkin ise suçlamada bulundu. 

Kimisi, Mustafa Kemal Atatürk'ün getirdiği "Kılık Kıyafet Kanunu'na" özellikle de şapka karşı çıktığı için İskilipli Atıf Hoca'yı milli mücadele düşmanı olarak göstermeye çalıştı.

CHP ile yollarını ayıran eski Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Atıf Hoca'nın Kuvayı Milliye'ye karşı bildiriler yayınladığını belirterek ‘vatana ihanetten idam edilen birisinin' mezarını ziyaret eden Çorum Valisi Mustafa Çiftçi'nin istifa etmesi gerektiğini savundu. 

İskilipli Atıf Hoca'ya yönelik suçlamalarda bulunarak Vali Çiftçi'yi eleştirenler olduğu gibi onlara sahip çıkanlarda oldu. 

Bunlardan biri de İskilipli Atıf Hoca Derneği Kurucu Başkanı Mustafa Lek.

Kurucu Başkan Lek, Atıf Hoca'nın milli mücadele düşmanı olmadığını, bu gerçeğin tarihi belgelerle sabit olduğunu söyledi. 

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse'nin, sosyal medya hesabından yaptığı, "Çorum Valisi ve devlet erkanının katılımı ile mezarı başında anılması suçu ve suçluyu övme suçunu oluşturur. Bağımsız Türk yargısının önünde hesap vereceğiniz günler çok yakındır..." paylaşımına değinen Lek, bu ifadelerin ağır olduğunu belirtti. 

2dc18f31-c9cb-4ac3-96ae-54dba459f1c1.jpg
Çorum Valisi'nin anma programı çerçevesinde İskilipli Atıf Hoca'nın kabrini ziyaret etmesinin ardından "vatan haini" tartışması başladı / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Önce Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını hakim karşısına çıkartın" 

"İskilipli Atıf Hoca programını organize eden ve bu programa katılanları kendi iktidarları döneminde suç ve suçluyu övmekten dolayı hakim karşısına çıkaracakları tehditlerini savuranlara şunları hatırlatmak isterim" diyen Lek, şunları kaydetti:

İlk hakim karşısına çıkaracağınız kişiler; Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını öven, bunlarla ilgili programlar yapan, onları devrimci ve kahraman ilan edenler olsun. İlk hakim karşısına çıkaracağınız kişiler; Gezi olaylarında bu milletin araçlarına ve mallarına zarar verirken bir genel başkanın sizleri alınlarınızdan öpüyorum dediği kişiler olsun. İlk hakim karşısına çıkaracağınız kişiler; PKK'nın siyasi uzantısı HDP ile kol kola yürüyen ve terörist cenazelerine katılan milletvekilleri olsun. İlk hakim karşısına çıkaracağınız kişiler; bugün Boğaziçi Üniversitesi'nde provoke eden, kışkırtan ve onları destekleyen siyasi parti temsilciniz olsun. Haddini bilmesi gerekenler, resmi ideoloji kalıntılarıdır. Haddini bilmesi gerekenler, geçmişle yüzleşme cesareti gösteremeyenlerdir. Haddini bilmesi gerekenler, bu milletin evlatlarına dil uzatanlardır." 

Başta Çorum Valisi Mustafa Çiftçi olmak üzere programa katılan herkesin bu milletin evlatları olduklarını ve artık yalnız olmadıklarını vurgulayan Lek, "Bu millet, evlatlarına ve adamlarına sahip çıkma kabiliyetinde ve hürriyetindedir. Ne yapsanız boştur. Bütün bu iftiralarınız, bütün bu gayretleriniz, bütün çabalarınız gerçeklerin gün yüzüne çıkmasını engelleyemeyecektir. Siyasi rant uğruna, İskilipli Atıf Hocamız üzerinden yapmaya çalıştığınız kirli oyunlar tutmayacaktır" ifadelerini kullandı. 

e7cfd942-1925-4f9e-b244-ea99bd3aa54a.jpg
Eski Milletvekili Dr. Mehmet Sılay, İskilipli Atıf Hoca'ya yönelik suçlamalara itiraz etti / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Atıf Hoca, Kuvayı Milliye aleyhindeki fetvaya karşı çıktı"

Eski Hatay Milletvekili Mehmet Sılay da Atıf Hoca'ya yönelik suçlamalara karşı çıktı. 

Çorum Valisi Çiftçi'nin haksız eleştirilere maruz kaldığını belirten Sılay, İskilipli Atıf Hoca'yı iyi bilenlerden biri. 

İdam edildikten yıllar sonra Ankara'da bulunan mezardaki kemiklere DNA testi yaptırarak bunların İskilipli Atıf Hoca'ya ait olduğunu belirleyen eski milletvekili, araştırmacı yazar, Dr. Mehmet Sılay, Atıf Hoca'nın Kuva-i Milliye düşmanı değil tam bir Kuvayı Milliyeci olduğunu dile getirdi. 

"İngilizlerin tazyikiyle yayımlanan fetvalar geçersizdir"

Sılay, 95 yıl sonra devlet erkanı ile anıldığı için yeniden tartışma konusu edilen İskilipli Atıf Hoca'yla ilgili şunları söyledi:

1918-1923 arası başkent İstanbul İngiliz işgalindedir. Evi basılan Harbiye Nazırı Cemal Paşa Malta'ya sürülür. Meclis-i Mebusan, devlet daireleri ve asayiş karakolları basılır. Meşihat Makamı da İngiliz Sömürge İstihbarat-İngiliz Kolonyal Entelijansı'nın sıkı kontrolündedir. Şeyhülislam Dürrüzade Abdullah'a yazdırılan Kuvayı Milliye aleyhindeki fetvaya Müderris İskilipli Atıf ve arkadaşları karşı çıkarlar. Atıf Efendi, ‘İşgal altındaki bir memlekette İngilizlerin tazyikiyle yayınlanan fetvalar mualleldir (geçersizdir). Anadolu'da düşmana karşı koyanlar asi değildir, fisebilillah mücahittir. Bu fetvalar geri alınmalıdır" demiştir.

"Hoca, İzmir'in işgaline de karşı çıktı. 

Sılay'a göre İskilipli Atıf Hoca, memleketin toprağına ayak basan her işgalciye tepki gösterdi. 

İngilizlerin istediği fetvaya imza vermeyen Atıf Hoca'nın İzmir'in işgaline karşı çıktığını şu sözlerle ifade etti Dr. Mehmet Sılay:

"15 Mayıs 1919'da İzmir İngiliz'in silahlandırıp gönderdiği Yunanlılarca işgal edilince İstanbul'da bunu protesto etmek için İstanbul'daki İngiliz Büyükelçiliği'nin önünde işgali telin konuşmasını yapan ve işgale direnenlerin başında Atıf Efendi vardır. Atıf Efendi, tam bir Kuvayı Milliyeci'dir."

c2a3012b-1aca-4f91-9e66-26dd8ee15cfa.jpg
İskilipli Atıf Hoca'nın kabrinin kitabesinde "şehide bir dua" ifadesi yer alıyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

Kim ne demişti?

AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu:

"İskilipli Atıf Hoca, talimatla kurulan, idam mangaları, sabıkalı İstiklal Mahkemeleri'nin verdiği karar neticesinde haksız ve hukuksuz bir şekilde idam ediliyor. Vatanı, milleti, inancı uğruna canını feda eden Atıf Hoca'yı zulmen idam eden zihniyetin bir özür borcu vardır."

Eski CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce:

"Kuva-i Milliye'ye ve Kurtuluş Savaşı'na karşı bildiriler yayınladığı için vatana ihanetten idam edilen İskilipli Atıf'a mezar ziyareti yapıp ‘şehit' ilan eden Çorum Valisi derhal görevinden alınmalıdır. Burası TÜRKİYE CUMHURİYETİ, herkes haddini bilecek."

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse:

"Hal böyle iken Çorum Valisi ve devlet erkanının katılımı ile mezarı başında anılması suçu ve suçluyu övme suçunu oluşturur. Bağımsız Türk yargısının önünde hesap vereceğiniz günler çok yakındır..."

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi:

"...Düşünce dünyamızın yıldızlarından Merhum Nurettin Topçu'nun ifadesiyle, M. Atıf Efendi gibi Esad Erbili ve Müftü Ali Rıza Efendi de millete gözdağı vermek ve sindirmek için zulmen idam edilmişlerdir. Bu manada İskilipli Atıf Efendi yine merhum Necip Fazıl Kısakürek üstadımızın ifadesiyle, son devrin din mazlumlarından biridir ve bu sıfatla rahmetle anılmayı hak etmektedir. Ben İskilip'te yaptığımız anmanın doğru olduğunu, haklı olduğunu, yapılması gerektiğini düşünüyor, maşeri vicdanda makes bulacağına canı gönülden inanıyorum. Takdir milletimize aittir."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU