Ocaktan: Öğrencilere yapılan insanlığa da dindarlığa da sığmaz

"En doğal protesto haklarını kullanan öğrencilere eziyet ediliyor, ters kelepçe takılarak gözaltına alınıyorlar"

Fotoğraf: AP

Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı kararıyla rektör olarak atanmasının ardından Boğaziçi Üniversitesinde bir ayı geçen süredir yapılan eylemleri kaleme aldı. Öğrencilere yönelik sert müdahaleyi eleştiren Ocaktan, “Yapılan insanlığa da dindarlığa da sığmaz” dedi.

Ocaktan, bugünkü “Öğrencilere yapılan insanlığa da dindarlığa da sığmaz” başlıklı köşe yazısında Boğaziçi’ndeki eylemler ve sonrasında yaşanan polis müdahaleleri için şunları yazdı:

Boğaziçi Üniversitesi’ne kelepçe takıldığı günden bu yana yaşananlar karşısında insanlığımızdan ve dirdarlığımızdan utanır hale geldik. Ortada hiçbir kanıt ve belge olmadan ve henüz mahkeme önüne bile çıkmadan memleketin gencecik insanlarını “bunlar teröristtir, barbardır, vandaldır” gibi vicdanları yaralayan bir dille suçlamak devlet adamlığına yakışır bir tutum olamaz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Maalesef Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilere reva görülen muamele hiç hayra alamet değil” diyen Ocaktan, şunları söyledi:

 En doğal protesto haklarını kullanan öğrencilere eziyet ediliyor, ters kelepçe takılarak gözaltına alınıyorlar. Normal demokratik ülkelerde böyle bir manzara asla kabul edilemez. Hani Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle dalkavukluk ve itaat eden değil, özgür ruhlu gençler yetiştirecektik... Önceki gün Akif Beki köşesinde yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2015 yılında öğrencilere şöyle sesleniyor: “Sakın kula kul olmayın. Sakın makam, mevki sahiplerinin önünde eğilmeyin, ister cumhurbaşkanı, ister başbakan, ister para babaları olsun. Şunu bilelim ki eğilmek, dalkavukluğu getirir ve bu milletin gençlerine asla dalkavukluk yakışmaz, yaraşmaz.” Şimdi ise dalkavukluk yapmayan, sorgulayan, demokratik gösteri hakkını kullanan gençleri gözaltına alıyor, ters kelepçe ile ödüllendiriyoruz.

Ocaktan, “Esas talihsizlik gençlerin haklı eylemlerini anlamak yerine, toplumun hassas olduğu belli değerler üzerinden yönetim erkinin ve belli medya mahfillerinin bir itibarsızlaştırma yarışına girmiş olmalarıdır” ifadesini kullandı.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU