Erbakan ve Uysal'dan ortak açıklama: Yeni anayasa büyük bir toplumsal mutabakatla yapılmalı

"Yeni anayasa" konusuyla ilgili açıklama yapan Uysal, bu konuda toplumsal mutabakatın önemine vurgu yaparken, Erbakan, "Meclis dışındaki partilerin de mutabık kalacağı, görüşünün alınacağı şeffaf çalışma ile yürütülmesinde fayda olacaktır" dedi

Fotoğraf: AA

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan'ı ziyaret etti. Uysal ve Erbakan, yaklaşık bir saat süren görüşme sonrasında ortak basın açıklaması yaptı.

Görüşmede Türkiye'nin sorunlarını müzakere ettiklerini söyleyen Erbakan, "Halkın alım gücü her geçen gün azalmaktadır. Mevcut hükümetin borç ve faiz faturası son derece kabarıktır. 18 senede 526 milyar dolar borç faizi ödenmektedir. Senede 29 milyar dolar yapar. Borcun faizi millete fatura edilmektedir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal da "yeni anayasa" konusuna değinerek, "Anayasa değişiklikleri büyük bir toplumsal mutabakatla yapılmalı" ifadesini kullandı. 

Uysal, Anayasa değişikliği ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek "Biz bu süreçte iyi niyetimizi korumak istiyoruz. Anadolu tabiriyle 'Yürüyüşlerine bir bakacağız'. Türkiye'ye milletimize neler teklif ediyorlar?" değerlendirmesinde bulundu.

Erbakan da yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

Türkiye'deki mevcut Anayasa 12 Eylül döneminin kalıntılarını içinde barındıran bir anayasadır. 20'den fazla kez rötuşlar yapılmaya çalışılsa da tam manasıyla uygun bir hale gelmemiştir. Hakkı üstün tutan, adil, bütün toplum kesimlerine adil yaklaşan bir işleyişi sağlayacak milli, yerli ve sivil bir anayasanın ortaya konması son derece önemlidir. 20 kere iyileştirmeye çalışılmış, tabiricaizse yamalı bohça gibi her yeri dikiş izleri ile dolu. Bu noktada toplumsal mutabakat, uzlaşı zemininde yapılması önemli. Meclis dışındaki partilerin de mutabık kalacağı, görüşünün alınacağı şeffaf çalışma ile yürütülmesinde fayda olacaktır.

"Üçüncü ittifak" 

Erbakan "üçüncü ittifak" ile ilgili soru üzerine, "Türkiye'nin ve milletin sorunlarının çözülmesi, hukuk ve adalet alanında, sosyal alanda, ekonomi ve dış politikadaki tehditler konusunda geniş bir müzakere imkanı bulduk. Aslında milletimizin dertleri ortak. Ortak sorunlara ortak çözüm üretilmesi ve dertlere de derman olunması gerektiği konusunda mutabıkız ama şu anda ittifakla ilgili konuşmak için erken olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Uysal da Anayasa çalışmalarında "Anayasa'nın değiştirilmez maddelerinin tartışılmaz olması" gerektiğini kaydetti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU