Trump tarafından affedilen Steve Bannon, sınır duvarı dolandırıcılığı nedeniyle yeni bir soruşturma altında

Eski Trump stratejisti, çıkarılan başkanlık affı sayesinde federal suçlamalardan kurtulmayı başarmıştı

Aralarında Steve Bannon'ın da olduğu 4 kişi, Ağustos 2020'de dolandırıcılıkla suçlanmıştı (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump görevden ayrılmadan önce Steve Bannon'ı bağışlamış olsa da New York Times'ın (NYT) haberine göre eski Trump stratejisti hâlâ eyalet düzeyinde suçlamalarla karşı karşıya kalabilir.

Bannon, Trump'ın sınır duvarı projesi için düzenlenen ve iddialara göre bağışçıların dolandırılmasıyla sonuçlanan bir yardım toplama sahtekarlığında rolü olduğu gerekçesiyle şimdilerde Manhattan Başsavcılığı tarafından soruşturuluyor.

ABD'de başkan tarafından bağışlanma sadece federal suçları kapsıyor. Eyalet düzeyindeki suçlamalarsa, başkanlık affıyla kaldırılamıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın başkanlıktaki son saatlerinde bağışladığı 143 kişilik listeyi inceleyen Manhattan Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında, bir doktoru internet ortamında taciz etmek ve ilgili diğer cürümlerle suçlandıktan sonra affedilen bir diğer Trump müttefiki Ken Kurson hakkında da inceleme yapılacak.

New York Bölge Savcısı Cy Vance'in Bannon hakkında yürüttüğü soruşturma kapsamında çoktan kayıt talepleri yapıldı ve iki tanık tespit edildi.

Bannon'ın avukatı Robert J. Costello, NYT'ye yaptığı açıklamada, "Spekülasyonlar hakkında yorumda bulunmuyoruz" dedi.

Kurson'ın avukatı Marc L. Mukasey ise NYT'ye verdiği röportajda, "Bölge savcılığından herhangi bir şey duymadık" dedi. Mukasey, "gerçeklerin ve hukukun Ken'in yanında olduğunu, makul hiçbir savcının meseleyi ileriye taşıyacağına da inanmadıklarını" belirtti.

Bannon'ın da aralarında bulunduğu 4 kişi Ağustos 2020'de, Trump'ın sınır duvarı için para toplama amacı taşıdığını iddia eden "We Build the Wall" (Duvarı İnşa Ediyoruz) adlı organizasyona bağış yapan kişileri dolandırmakla suçlanmıştı.

İddianameye göre Bannon ve diğerlerinin, toplanan paranın bir kısmını kendi kişisel kullanımları için ayırdığı ileri sürülmüştü. Görünüşe göre Bannon söz konusu organizasyondan 1 milyon dolar (yaklaşık 7 milyon TL) almıştı.
 


Vance, Trump dünyasına ve eski Başkan'ın şirketiyle müttefiklerinin başına dert olan yolsuzluk iddialarına yabancı bir isim değil.

Eski Başkan'ın şirketi Trump Organization'ı bir yıldan fazla süredir soruşturmakta olan Bölge Savcısı, bu kuruluşun ve onun içindekilerin muhtemel mali suçlarını açığa çıkarmaya çalışıyor.

Trump yaklaşan azil davasında Senato'daki Cumhuriyetçiler tarafından aklanacak gibi görünse de Vance'in soruşturması eski Başkan'a yönelik en güçlü yasal tehdidi oluşturuyor.

Vance şu anda Trump'ın vergi beyannamelerine ve diğer özel kayıtlarına erişim hakkı kazanıp kazanmayacağına dair ABD Yüksek Mahkemesi'nden çıkacak kararı bekliyor.

Bölge Savcısı, Yüksek Mahkeme'de çoktan bir zafer elde etmişti: Yargıçlar, Trump'ın Vance'in kayıtlara erişimine engel olamayacağı yönünde karar vermişti.

Vance'in ofisi, Trump'ın 2018'de federal suçlardan hüküm giyen müttefiki Paul Manafort'u bağışlamasını da temyize taşımıştı. Bölge Savcısı, Manafort'a karşı da eyalet suçlamaları yöneltmeye çalışmıştı ancak bu suçlamalar mahkeme tarafından reddedilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU