ABD, AB ve BM'den Boğaziçi'ndeki eylemler hakkında Türk yetkililerin LGBT karşıtı ifadelerine kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Türk hükümet yetkililerinin LGBT+ bireylere yönelik sözlerini kınadı

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Twitter'dan yaptığı açıklamada protesto yapan öğrencilere "LGBT sapkınları" demişti / Fotoğraf: Twitter

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Prof. Dr. Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına karşı düzenlenen gösteriler ve öğrencilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasına ilişkin açıklamada bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Öğrencilerin ve göstericilerin gözaltına alınmasından endişe duyuyoruz" diyen Price, "Cinsel azınlıklara karşı nefret söylemini şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sözcü Ned Price açıklamasının devamında, "Temel hakları için mücadele edenlerle omuz omuzayız" dedi.

BM’den açıklama: Yetkililerin homofobik ve transfobik açıklamalarını kınıyoruz

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Barışçıl gösterilere katıldığı için gözaltına alınan bütün öğrencilerin ve protestocuların hemen serbest bırakılması çağrısında bulunuyor ve polisin aşırı güç kullanımına son vermesini talep ediyoruz" denildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Türk hükümet yetkililerinin LGBT+ bireylere yönelik sözlerini de kınadı. Açıklamada, "Yetkililerin LGBT bireylere yönelik nefreti ve ayrımcılığı teşvik eden homofobik ve transfobik açıklamalarını kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

AB’den de açıklama geldi

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolarda ilgili Avrupa Birliği de açıklama yaptı. Komisyon yetkilileri tarafından Euronews Türkçe'ye yapılan açıklamada "Avrupa Birliği, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve yargı alanlarında Türkiye'de devam eden olumsuz gelişmeden ciddi şekilde endişe duymaktadır" denildi.

AB'den gelen açıklamanın devamında "meşru toplanma özgürlüğü hakkını kullanan yüzden fazla öğrencinin tutuklanması ve İstanbul Valisinin Boğaziçi Üniversitesi'nin kapsayan iki ilçede her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüşü yasaklama kararının son derece kaygı verici bir durum olduğu" belirtilerek "Türk yetkililerin AB değerleri ve standartlarına yönelik reform gerçekleşeceği beyanlarına da aykırılık oluşturmaktadır" ifadesi kullanıldı.

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Twitter'dan yaptığı açıklamada protesto yapan öğrencilere "LGBT sapkınları" demişti. Twitter Soylu'nun bu mesajını "nefret söylemi" hakkındaki kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle işaretlemişti.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU