Sarıkaya: Anayasa’nın ilk 4 maddesine kadar her konuyu masaya yatırmakta kararlı

“Olmazsa olmaz, kırmızı çizgi olarak görülen ise iki şart var”

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı yeni anayasa çıkışını kaleme aldı.

Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında “Anladığım kadarıyla, iki konu hariç Anayasa’nın bugüne kadar dokunulmaz bulunan dibacesinden tutun da ilk 4 maddesine kadar her konuyu masaya yatırmakta kararlı” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Olmazsa olmaz, kırmızı çizgi olarak görülen ise iki şart var” diyen Sarıkaya, bunların “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin devamı, Türkiye Cumhuriyetinin üniter devlet yapısı ve bölünmez bütünlüğü” olduğunu ifade etti.

“Erdoğan’ın da belirttiği gibi, seçimde yeteri sayısal çoğunluk elde edilmiş dahi olsa, Anayasa’nın halk oylamasına sunulması konusunda kararlılar” diyen Sarıkaya, şunları yazdı:

Anayasa’nın ilk 4 maddesi değişmez olmaktan çıkacağı için, olması ihtimal dahilinde görünmüyor ama, CHP katılırsa hemen, olmazsa ise zihni hazırlığını bugünden yapmak ve tartışmaya açma niyeti kesin.

Neden de bugünkü parlamento çoğunluğunun AK Parti’ye Anayasa değişikliğini halka sunmak için gereken 360 çoğunluğunu vermiyor olması…

Dolayısıyla 2023 seçimi öncesi bir paket çıkarıp, seçimi Anayasa değişikliği, hak ve özgürlükler zeminine oturtmakta kararlılar.

Anlaşılan o ki, AK Parti, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın karşısına sistemi koyup, Anayasa değişikliği ile çıkma gayretine kendi değişikliği ile kontur çekiyor…

Eğer bu şekliyle devam ederse, seçimin zemini tamamen Anayasa değişikliği üzerine oturacak gibi görünüyor…

Ancak AK Parti kesiminin bu kez önündeki en büyük sorun önceki Anayasa değişikliğinde vaat ettikleri üzerinden yenisinin değerlendirilecek olması…

Burada da unutulmaması gereken bir gerçek var ki Erdoğan, kendi yarattığı kitlesini dönüştürme başarısına eriştiren lider.

Unutmayın ki AK Parti kurulduğunda AB yoluna koyulmuş, liberal, demokrat, çoğunlukçu, özgürlükçü hedeften, 2016 sonrası güvenlikçi milliyetçi muhafazakar yapıya dönüşen de aynı sosyolojik taban...

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU