Barış Toplumu Hareketi, parlamento seçimlerine hile karışmasından endişeli

Barış Toplumu Hareketi Şura Konseyi Başkanı eski bakan Abdülkadir Samari, "Kuruluş aşamasındaki parti ve derneklerin akreditasyonu hızlandırılmalı" dedi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)

Cezayir’deki Barış Toplumu Hareketi, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun tarafından bu yıl yapılacağı belirtilen erken parlamento seçimlerine "hile karışmasından" endişe ediyor. Güvenli bir ortam sağlamak için yatıştırıcı siyasi ve adli tedbirler alınması çağrısında bulunan Barış Toplumu Hareketi, ayrıca vicdan tutuklularının serbest bırakılmasını da talep etti. Ülkenin en büyük İslami eğilimli partisi olan Barış Toplumu Hareketi tarafından başkentte düzenlenen "Şura Konseyi" toplantısında Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan seçim kanunu taslağı görüşüldü. Barış Toplumu Hareketi lideri Abdurrezzak Makri, toplantıdan önce düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Geçmişteki gibi seçimlere hile karışması ve halkın iradesinin yansıtılmasına engel olunmasından endişe ediyoruz.”

Seçimlerde devlet aygıtının tarafsız kalmasının önemine vurgu yapan Makri, Cezayir Bağımsız Seçim Kurulu"nun rolüne ikna olmamış görünüyor. Gerekçe ise seçim kurulu başkanının ve üyelerinin atamasının yürütme makamının kararı ile yapılması.

Partisinin yeni seçim yasası taslağına ilişkin önerileri hakkında konuşan Makri, “Partimizin önerisi seçimlere hile karıştırılması ile mücadeleyi hedefliyor. Bu, belediye ve il meclisi seçim komisyonlarını Bağımsız Seçim Kurulu"nun bünyesi altına almak ve seçimlere hile karıştırılması durumunda ağır cezalara başvurmak ile olur.”

Cumhurbaşkanı Tebbun'un Almanya'dan döndükten sonra yaklaşan yasama seçimleri tarihini duyurmak için seçim bloğunun toplanması kararını imzalayacağı düşünülüyor. Koronavirüse yakalanan Tebbun bir süredir Almanya’da tedavi görüyor.

Barış Toplumu Hareketi Şura Konseyi Başkanı eski bakan Abdülkadir Samari, "Kuruluş aşamasındaki parti ve derneklerin akreditasyonu hızlandırılmalı. Tüm tarafların ulusal, bölgesel ve uluslararası konulardaki görüşlerini ifade etmeleri için kamuya açık ve özel görsel-işitsel alan açılmalı. Diğer yandan Cezayir halkının kökleşmiş toplumsal birliğini ideolojik kutuplaşma ve etnik çatışmalarla ve ulusal kimliğin bileşenleri arasında hayali bir çatışma yaratarak tehdit etme girişimleri tehlikelidir.” Samari bu sözleri ile Cezayir'in Amazig kökenlerine bağlılığını savunanlar ile "Arap ve İslami bağlantısını" destekleyenler arasındaki ebedi anlaşmazlığa atıfta bulundu.

Seçim yasasında yapılan değişiklik taslağının muhalefet ve yeni kurulan partilerin bir kesiminden eleştiri alması dikkat çekicidir. Bunun nedeni; yeni taslağın Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) ve Ulusal Demokratik Birlik Partisi (RND) gibi iki güçlü partinin parlamentodaki hakimiyetini korumasına yardımcı olacağı iddiası. Öte yandan Ulusal Halk Meclisi’nin (yasama meclisi) feshedilmesi (görev süresi önümüzdeki yıl sona erecek) ve 2021 bitmeden erken seçimlerin yapılması bekleniyor.

Şura Konseyi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Hareket (Barış Toplumu Hareketi) eğer tüm seçimlere ve siyasi randevulara hazır olduğunu teyit ediyorsa, Cezayir ortak bir vizyon üzerinde uzlaşı sağlamak için kabul edilebilir bir siyasi eşiğe ulaşmak adına yenilenmiş bir fırsatla karşı karşıya. Cezayir siyasi, ekonomik ve sosyal zorluklar, bölgesel ve uluslararası kısıtlamalar ile yüzleşmek ve yönetimin tabanını genişletmek ve vatandaşların kurumlarına olan güvenini yeniden sağlamak için hazır. Öte yandan yetkililer, Cezayir'in sabit pozisyonlarını güney, doğu ve batı sınırlarındaki yeni bölgesel kısıtlamalardan koruyacak şekilde diplomatik rolü güçlendirmeli ve etkinleştirilmeli. Cezayir diplomatik rolü sayesinde siyasi, ekonomik, güvenlik ve stratejik çıkarlarına hizmet eden ittifakları seçme fırsatı yakalamalı.”

Şura konseyi tarafından yapılan bu açıklamalarda örtülü bir şekilde ABD'nin Fas'ın Sahra üzerindeki egemenliğini tanıması ve Fas ile İsrail arasında ilişkilerin kurulması gibi son bölgesel gelişmelere atıfta bulunuluyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU