Birleşik Krallık Anglikan Kilisesi'nden "aşı" tepkisi: Kuruluş temelinde Hristiyan öğretileri olan AB, değerlerimizin altını oyuyor

AB'nin üye olmayan ülkelere Kovid-19 aşısı ihracatını izne bağlamasına tepki gösteren Başpiskopos Welby, "Kovid-19 aşısının ihracatını kontrol etme isteği, AB'nin temel değerlerinin altını oyuyor" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Justin Welby, AB ile Birleşik Krallık arasında Kovid-19 aşısı konusunda yaşanan ihracat kısıtlamaları tartışmalarına dahil oldu.

Welby, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "AB'nin kurulurken, temelinde dayanışma olan Hristiyanlığın sosyal öğretisinden esinlendiğini" kaydetti.

"Kovid-19 aşısının ihracatını kontrol etme isteği, AB'nin temel değerlerinin altını oyuyor." ifadesini kullanan Welby, Brüksel'e "başkalarıyla birlikte çalışma" çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB, Kovid-19 aşısının ihracatını izne bağlıyor

AB, ilaç şirketleriyle Kovid-19 aşısı tedarikinde yaşanan sorunların ardından üye ülkelerdeki tesislerde üretilen aşıların 3'üncü ülkelere ihracatını izne tabi tutmuştu.

AB'nin güneyindeki ve doğusundaki komşuları, Batı Balkanlar'daki ülkeler, Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programından (COVAX) yararlanacak düşük gelirli 92 ülke ve EFTA ülkelerinin (İsviçre, Norveç, İzlanda ile Lihtenştayn) bu sınırlandırmanın dışında tutulacağı, Birleşik Krallık'ın bu 92 ülke arasında olmadığı belirtilmişti.

AB, Brexit anlaşmasının tedbir maddesini kullanarak Kuzey İrlanda'yı Kovid-19 aşısı ihracat sınırlamasına tabi tutacağını açıklamış, Birleşik Krallık ve İrlanda'dan gelen tepkiler üzerine bu kararından vazgeçmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU