Çin'den Britanya'ya karşı adım: Hong Kongluların pasaportları artık tanınmayacak

Britanya 300 bin Hong Konglunun vatandaşlığa giden yolu tercih edeceğini tahmin ediyor

(Reuters)

Çin, pazar günü itibarıyla Hong Kong sakinlerinin Britanya Ulusal Yurtdışı (BNO) pasaportunu, Birleşik Krallık'ın (BK) bu belgenin Britanya vatandaşlığına giden bir yol olarak kullanılmasına izin vereceğini duyurmasının ardından geçerli bir yasal belge olarak tanımayacağını söyledi.

Pekin'den yapılan duyuru, 1997'de özerkliğinin sağlanacağına dair taahhütle Çin'e iade edilen eski Britanya kolonisi üzerinde daha sıkı kontrol uygulamak için geçen yıl haziranda kabul edilen -son derece katı yeni ulusal güvenlik yasası da dahil- bir dizi hamlenin sonuncusu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya hükümeti, Hong Kong'un demokrasi yanlısı hareketine yönelik baskılara, yaklaşık 3 milyon BNO pasaportu sahibine şehri terk edip Britanya'ya yerleşmeleri halinde, 6 yıl içinde tam BK vatandaşlığına giden yeni bir yol önererek yanıt vermişti.

Britanya'nın cuma günkü açıklamasında, 300 bin Hong Konglunun teklifi kabul etmesinin beklendiği ve değişikliklerin pazar gününden itibaren uygulanacağı belirtildi. Fakat Çin plana karşı bir hamle yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian cuma günkü açıklamasında, ülkenin "sözde BNO pasaportunu 31 Ocak'tan itibaren artık bir seyahat ya da kimlik belgesi olarak tanımayacağını ve daha fazla önlem alma hakkını saklı tutacağını" söyledi.

Zhao gazetecilere demecinde şu ifadelere yer verdi:

Britanya tarafının çok sayıda Hong Kongluyu ikinci sınıf Britanya vatandaşına dönüştürme girişimi, iki ülkenin de BNO'ya ilişkin asıl anlayışını temelden değiştirdi. Bu hareket Çin'in egemenliğini ciddi şekilde ihlal etmekte, Hong Kong'un meselelerine ve Çin'in içişlerine ağır bir müdahalede bulunmakta, uluslararası hukuku ve uluslararası ilişkilerin temel normlarını ciddi şekilde ihlal etmektedir.

Çin'in açıklamasının Britanya'nın teklifini nasıl etkileyeceği henüz belli olmasa bile, BNO pasaportu bulunan Hong Kongluların ilk etapta BK'ye uçuşunu zorlaştırması muhtemel. BK Dışişleri Bakanı Dominic Raab, daha önce Çin'in vatandaşlarının seyahat etmesini engellemeye karar vermesi durumunda Britanya'nın yapabileceği çok az şey olduğunu söylemişti.

Britanya ve Çin, Hong Kong meselesi konusunda defalarca anlaşmazlığa düşmüş, BK Pekin'in 1997'deki devir anlaşması kapsamındaki uluslararası yükümlülüklerini ihlal edip etmediğini sorgulamıştı. Perşembe günü BK vatandaşlık kuralı değişiklikleri sorulduğunda Zhao, Çin'in "bu konudaki tutumunu defalarca belirttiğini" söyledi.

Britanya tarafıysa kendi sözünden çıkıp Hong Kong'un meselelerine ve Çin'in içişlerine müdahale etmek için BNO pasaport meselesini ısrarla ve defalarca gündeme getirmeyi seçti. Bu yalnızca kendi çıkarlarına zarar verecektir.

Zhao "Hong Kong'un ümit verici geleceğine duydukları güveni bir kez daha vurgulamak istediğini" belirterek "Hiçbir güç, hiçbir koşulda Çin hükümeti ve Çin halkının ulusal egemenliği ve güvenliğini sürdürme, Hong Kong'un refah ve istikrarını koruma ve dış müdahaleye karşı koyma yönündeki kararlılığını bozamaz" dedi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır.




*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU