"Göçmenlere karşı uygulamaları" nedeniyle Yunanistan hakkında UCM'ye başvuru yapıldı

ABD merkezli bir insan hakları örgütü, Yunanistan'ın göçmenlere kötü muamele ve taciz uygulamalarını belgeleyerek, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu

Fotoğraf: AA

Washington merkezli Suriyeli insan hakları örgütü "Adalet ve Hesap Sorulabilirlik Merkezi" (Syria Justice and Accountability Center), göçmenlere karşı uygulamaları nedeniyle Yunanistan hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) dava başvurusu yaptı.

DW Türkçe'nin haberine göre, başvuruda Yunanistan'ın deniz sınırlarında, ve topraklarındaki kamplarda sığınmacılara yönelik kötü muamele ve taciz uygulamalarıyla ilgili tanık ifadeleri ve video kanıtlarına yer verildi.

Merkez Başkanı Muhammed el Abdullah, bunun AB'ye yönelik ilk yasal başvuru olduğunu belirterek soruşturma açılmasının, "suç işlemiş bireylerin sadece Avrupalı oldukları için hesap sorulabilirlikten kaçamayacağı" yönünde önemli bir emsal oluşturacağına vurgu yaptı. 

Abdullah şunları kaydetti:

Bunun sadece Yunanistan değil, AB içinde de sığınmacılarla ilgili politika ve tartışmaları etkilemesini umuyoruz. Hiçbir AB ülkesi insanlığa karşı suç işlemek suçlamasıyla karşılaşmak istemez

Türkiye ile AB arasında Mart 2016'da imzalanan mülteci mutabakatı sonrasında kaydedilen kötü muamele ve taciz olaylarının belgelendiği suç duyurusunda sığınmacı teknelerinin zorla Türk kara sularına itilmesi olaylarıyla Yunanistan topraklarındaki kamplardaki koşullar ve kötü muamele vakaları yer alıyor.

UCM, dosyayı inceledikten sonra soruşturma başlatılıp başlatılmayacağına karar verecek.

 

DW Türkçe, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU